maandag 20 maart 2017

rubriek: ,

Temperamentvolle kinderen, hoe ga je er mee om?

Overblijven kan een behoorlijke belasting zijn voor een temperamentvol kind. Sommigen doen het wel heel goed, maar dit kost ze vaak veel energie. Hierdoor raken ze overprikkeld en dit kan gevolgen hebben voor het luisteren in de klas. Het overblijven zorgt voor veel prikkels, denk aan een hoop kinderen in hetzelfde lokaal die geluiden maken. Er wordt gegeten, gedronken, gespeeld en hier komen allerlei verschillende emoties bij kijken.

Wat kun je als TSO-medewerker doen?


Het is belangrijk om in gesprek te gaan met de leerkracht van het kind. Wat kan er gedaan worden om het kind een veilige en fijne plek te bieden? Waar heeft het kind behoefte aan?

Rust creërenKijk eens kritisch naar de plek waar het kind zit. Welke kinderen zitten er om hem heen? Te drukke kinderen geven veel prikkels aan het kind. Ook kan het helpen om een plekje een plekje naast jou aan de tafel te geven.

Wees voorspelbaar


Gebruik tijdens het overblijven steeds dezelfde routines. Mogen de kinderen eerst buitenspelen? Verander dit dan niet zomaar. Je kunt ook voorspelbaar zijn door consequent de regels te gebruiken en door duidelijk aan te geven hoe lang de kinderen voor het eten en drinken hebben. Gebruik hiervoor eventueel een time-timer.

Maak verbinding


Een temperamentvol kind zoekt gedurende de dag veel verbinding met volwassenen. Je hoeft het kind niet de hele tijd te knuffelen, maar je kunt wel meer tegemoetkomen aan zijn behoefte. Maak een praatje, maak veel oogcontact, geef het regelmatig een glimlach of knipoog en check regelmatig hoe het met hem gaat.

Op zoek naar meer informatie over temperamentvolle kinderen? Lees dan zeker het boek Temperamentvolle kinderen van Eva Bronsveld. Het is heel praktisch geschreven en biedt een schat aan tips en informatie.