donderdag 2 maart 2017

rubriek: , , ,

Jongens én meisjes met meer plezier laten bewegen

"Als je plezier hebt in bewegen, is de kans groot dat je blijft bewegen. Kinderen die geen plezier hebben tijdens de gymles, hebben een grotere kans om een minder actieve levensstijl te hebben en missen daardoor de voordelen voor hun gezondheid." dit schreven Leontien Vreeburg en René Diekstra als inleiding op een artikel in het boekje Jongens & meisjes – Zoek de verschillen?!

Het effect van plezier


Kinderen willen buiten spelen of sporten als het spel leuk en uitdagend is om te doen. Het grote Nederlandse onderzoek School, bewegen en sport (2011) onder zevenduizend leerlingen van 187 scholen, toont aan dat kinderen die meer plezier hebben in bewegen dit ook vaker doen.

Als kinderen vinden dat ze goed zijn in gym en de gymlessen leuk vinden, dan bewegen en sporten ze vaker. Andersom werkt het ook: Vind een kind dat hij of zij slecht is in gym, dan beweegt of sport hij/zij minder. Het effect wordt versterkt als kinderen naar de middelbare school gaan. Het onderzoek bevestigt ook de conclusies uit eerder Canadees onderzoek dat meisjes minder plezier hebben in de gymles dan jongens!

Een goede benadering


Door het aanbod van verschillende sporten en activiteiten, kunnen kinderen ervaren waar ze goed in zijn, beter in zijn dan klasgenootjes en daarmee meer plezier beleven aan bewegen. Door met name positieve aandacht te besteden aan de fysieke mogelijkheden van de kinderen, wordt hun zelfbeeld bevorderd en daarmee dus ook het bewegen en spelen.

Inspiratie voor leuke tso-activiteiten op het plein


Tijdens mijn speciale korte workshop Buitenspel met weinig materiaal ervaren de tso-medewerkers het effect van het begeleiden van een activiteit. Wat doen enthousiasme en aanmoediging voor de sfeer en de verbondenheid, en hoe verrassend reageren jongens en meisjes soms op het aanbod! Na afloop van de oefen-tso zijn de deelnemers én de kinderen vaak opgetogen en van plan de activiteiten de volgende Overblijf opnieuw te gaan spelen! De workshop wordt vaak opgenomen in het programma van een speciale TSO-trainingsdag.

Samen met plezier in beweging ter ondersteuning van de gymles?!


Door regelmatig een andere activiteit uit te proberen, kunnen de kinderen zelf ervaren waar zij plezier aan beleven en wie weet heel goed in worden.
Tot ziens op het plein!