donderdag 23 februari 2017

rubriek: ,

Hoe groeien spruitjes?

Het kan leuk zijn om met kinderen te praten over groenten en fruit en ze zo geïnteresseerd te maken. Door dit heel luchtig te houden en je fantasie te gebruiken is het vaak een leuk gesprek. Dit kan thuis, maar ook tijdens de overblijf kan dit heel goed.

Niet praten over ‘gezond’


Kinderen weten echt wel dat fruit en groenten gezond is. Doordat wij als volwassenen dit steeds benadrukken ontstaat er tegenzin. Maak het dus niet te zwaar. Dus niet: ‘We gaan het vandaag eens hebben over groenten en fruit’. Maar, waar praat je dan wel over?

Wel doen


Vragen stellen! Begin met een leuke vraag en haak in op wat er in de klas vertelt wordt. Hou het luchtig, maak grapjes en… stop op tijd.

Kleuters


Met kleuters kan je heel goed fantaseren over groenten. Neem worteltjes mee en stel je zelf hardop de vraag of worteltjes ook wel eens op vakantie gaan of hoe een komkommer ’s avonds zijn pyjama aantrekt.

Onderbouw


Met onderbouwkinderen kan het fantaseren ook erg leuk zijn: laat b.v. plaatjes van groenten en fruit zien en bedenk met elkaar andere woorden. Doperwten worden dan de keutels van Dophertjes, spruitjes zijn voetballen van konijntjes, groene asperges zijn drakenstaarten etc. Op keetsmakelijk.nl vind je nog meer leuke voorbeelden maar laat vooral de kinderen het werk doen!

Bovenbouw


Maak een quiz en bedenk vragen zoals
  • Noem 10 kleuren groenten
  • Kun je schorseneren eten?
  • Wat is pastinaak?
  • Hoe ziet een rode biet er van binnen uit?
  • Hoe groeien spruitjes
  • Is een augurk groenten?

Weten is eten


Kinderen die kennis hebben over groenten zullen vaker groenten eten of bereid zijn nieuwe smaken te ontdekken. Het is dus heel nuttig om regelmatig met kinderen te kletsen over groenten en fruit.

Veel plezier!