donderdag 8 december 2016

rubriek: ,

Gezonde lunch tijdens de overblijf

Steeds vaker is de lunch een eetmoment voor kinderen op school. Dit maakt dat de lunch hiermee en toegankelijk moment moment is om op school te werken aan gezondheid. Herkent u ook de lunchtrommeltjes met een (witte) boterham met ham, een boterham met speculaas en daarnaast nog zakje chips? De uitdaging is om hier op een speelse en leuke manier iets mee te doen.

1 Op de 7 kinderen heeft overgewicht


Aandacht voor gezonde voeding is geen luxe want door het uitgebreide aanbod aan nieuwe kant-en-klaar maaltijden, met gezond ogende claims, zijn we de gezonde basisvoedingsmiddelen (brood, aardappelen, groente) van weleer uit het oog verloren. Ondertussen wordt de wereldbevolking steeds zwaarder. Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is de laatste jaren snel toegenomen. Gemiddeld is 1 op de 7 kinderen in Nederland te dik.

Oorzaken van overgewicht


De oorzaken van overgewicht liggen voornamelijk bij een ongezonde leefstijl; ongezonde voeding en te weinig beweging. Veel voorkomende oorzaken zijn de volgende:

  • Kinderen ontbijten te weinig
  • Kinderen eten te weinig fruit en groenten
  • Kinderen eten teveel tussendoortjes waarbij deze vooral veel (onnodige)suikers en onnodige vetten bevatten
  • Kinderen drinken teveel zoete drankjes (frisdranken).

Ook op het gebied van beweging wordt de Nederlandse norm gezond bewegen niet gehaald. Die norm is dagelijks minstens één uur een matig intensieve lichamelijke activiteit doen. Computergedrag en TV kijken zijn mede debet aan het feit dat de gezonde beweegnorm niet wordt gehaald.

Wat kan je doen als overblijf?


Als eerste is het belangrijk dat de kinderen het naar de zin hebben, zich veilig en op gemak voelen en ontspannen en rustig van hun lunch kunnen genieten. Juist de tijd en rust nemen voor de lunch is van essentieel, niet alle kinderen eten in hetzelfde tempo. Een mooi neveneffect van gezamenlijk lunchen is dat zien eten doet eten. Hierdoor kan het zijn dat de minder goede eters toch ook hun lunch nuttigen.

Extra’s


Als extra kan er door de overblijf aandacht worden besteed aan de kennis van wat is een gezonde lunch, broodtrommelbespreking, thema-maand gezonde voeding, het proeven van nieuwe smaken, het proeven van groenten en fruit en het eten in een gezellige sfeer - denk bijvoorbeeld aan een gedekte tafel. Uitwerking en suggesties hiervoor in het Handleiding Overheerlijk Overblijven voor Gezonde School adviseurs.