maandag 5 december 2016

rubriek: ,

Ben jij genderbewust?

Er is ontzettend veel onderzoek (binnen- en buitenland) gedaan naar de verschillen tussen jongens en meisjes. In deze blog wil ik je graag tips geven hoe je als tso-medewerker rekening kunt houden met de verschillen tussen jongens en meisjes. Geef jij tijdens het overblijven de kinderen alle vrijheid om hun eigen identiteit te bepalen zonder beperkt te worden door beelden die jij als tso-medewerker oplegt?

Tijdens het eten


De maaltijd is een moment van rust, maar voor jongens is dit vaak best lastig. Ze hebben de hele ochtend al stil gezeten en moeten nu ook weer rustig eten. Jongens hebben meer behoefte aan bewegingstussendoortjes, maar ook meisjes vinden dit vaak een fijne onderbreking. Laat de kinderen daarom voor het eten eens buiten een rondje rennen, zet een bewegingsliedje op of maak gebruik van spelletjes. Stel bijvoorbeeld een vraag en gooi de bal naar een leerling toe. Hij of zij moet dan de vraag beantwoorden. Daarna hebben de kinderen vaak meer rust om te gaan eten en drinken. En dit komt vaak ook de sfeer ten goede.

Experimenteer ook eens met rustige achtergrondmuziek tijdens het eten, het schijnt dat vooral jongens zich hierdoor beter kunnen concentreren. Daarnaast is het ook heel gezellig. Op Youtube vind je heel veel klassieke muziek voor kinderen.

Taalgebruik


Het is belangrijk om ook je taalgebruik als tso-medewerker af te stemmen. Jongens hebben korte en duidelijke instructies nodig en begrijpen indirecte taal minder goed dan meisjes. Wees bewust op je eigen gedrag, vaak geef je onbewust veel stereotiepe voorbeelden, als “Wat een mooie trui, heb je met mama gewinkeld?” of “Het geeft niet dat je broek vies is, mama krijgt de vlek er vast wel uit” of "Wat heeft mama voor lekkers op je boterham gesmeerd?". Er zijn genoeg papa's die ook prima kunnen winkelen, wassen of boterhammen kunnen smeren.

Speelgoed


Speelgoed is vaak heel bewust voor jongens of meisjes bedoeld. Denk aan poppen, kook- of winkelspulletjes voor meisjes en bouwspullen of buitenspeelgoed voor jongens. Tijdens het aanschaf van speelgoed voor de TSO is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Niet alleen schattige roze jurkjes voor de pop kopen dus en geen Cars of Frozen puzzels in het overblijflokaal. Houd het speelgoed juist zo neutraal mogelijk. Loop het speelgoed eens langs en controleer hoe dit bij jullie is. Praat er ook eens over met collega's, hoe denken zij hierover?

Verder lezen?


Wil je meer lezen over het verschil tussen jongens en meisjes? Het boek Jongens en meisjes, zoek de verschillen is dan echt een aanrader.