maandag 14 november 2016

rubriek: , ,

Spelen met …?

Er is veel verschillend spelmateriaal te koop. Maar wat is nu spelmateriaal dat aansluit bij de doelgroep? Of spelmateriaal aansluit hangt van veel dingen af en kan per situatie verschillen.

De spelsituatie


Zaken die een rol kunnen spelen in het aanbod, zijn bijvoorbeeld:
  • Wat is de ontwikkelingsleeftijd van het kind?
  • Heeft het kind veel energie? Of is het moe?
  • Speelt het graag alleen? Of liever samen met andere kinderen?
  • Gebruikt het kind spelmateriaal enkel als ondersteuning van het spelverhaal (bijvoorbeeld kosteloos materiaal zonder invulling) of liever als ‘doel’ (zoals een lego ziekenhuis).

Spelmaterialen


Orden spelmaterialen en gooi incomplete en/of kapotte spelmaterialen weg om het overzicht te behouden. Door verschillende spelmaterialen te combineren, worden er nieuwe spelinteresses gewekt en krijgen kinderen een andere kijk op dit spelmateriaal. Houd hierin mate bij kinderen die moeilijk tot spel komen. Houten blokken met een paar dieren geeft hen vaak meer spelmogelijkheden en overzicht dan houten blokken en een bak vol dieren.

Kosteloos materiaal als doppen


Kosteloze materialen geven geen spelverwachting. Ze geven je volledig de ruimte je eigen spel te spelen! Wees creatief en ontdek samen met de kinderen hoe je met deze materialen kunt spelen. Begin eens met stapelen of sorteren. Sta open voor het spel dat er ontstaat! Komt het kind met een spelidee? Probeer het dan te volgen. Op de afbeelding zie je een doppenbus en een doppenglijbaan. Het spelmateriaal combineren met ander spelmateriaal is ook een aanrader!

Shoppen in huis


Als tso-medewerker kun je een oproep doen aan ouders (of school) om deze materialen te bewaren en in te leveren bij de tussenschoolse opvang. Denk aan doppen, lege pakken drinken (bouwen van een huis), lege flessen (bouwen van iglo of knikkerbaan), wc-rolletjes, grote dozen, kokers etc.

Binnen de praktijk Kijk op Spel richt ik mij tot het geven van spelbegeleiding en speltraining. Daarnaast geef ik regelmatig workshops en informatiebijeenkomsten. Deze worden op maat samengesteld en op locatie verzorgd. Nieuwsgierig? Kijk eens op mijn site of mail me.