woensdag 16 november 2016

rubriek: , ,

Pinda allergie en meer

Als je 20 jaar geleden in een klas vroeg wie kent er iemand met voedselallergie was er bijna niemand die zijn hand opstak. Nu in 2016 zien we een heel ander beeld, en neemt vooral pinda- allergie toe. Er wordt geschat dat zo’n 4-6% van de kinderen te maken heeft met voedselallergieën. Het percentage pinda-allergieën is kleiner.

Pinda-allergie is levensgevaarlijk


Pinda- allergie is levensgevaarlijk en geeft vaak bij kleine hoeveelheden al hele ernstige allergische reacties. Dit tot grote schrik van veel ouders en hun omgeving. Wetenschappers doen er alles aan om het mysterie rondom pinda-allergie te ontrafelen en hopen hiermee met een oplossing te komen.

Brits onderzoek


Britse onderzoekers deden jaren geleden een belangrijke ontdekking, namelijk dat bij Israëlische kinderen minder pinda-allergieën voorkomen vergeleken met Engelse kinderen. Wat hierbij opvalt is dat in Israël pindaproducten een onderdeel van het dieet zijn en vanaf jongs af aan gegeten worden. Terwijl in Engeland pinda pas na 6 maanden word geïntroduceerd. De uitkomsten van recente studies laten zien dat dit een langdurig beschermend effect heeft want ook op latere leeftijd hebben de kinderen nog steeds minder pinda -allergie vergeleken met de controle groep.

Aanpassing van de richtlijnen


Hoe vertalen we nu deze wetenschappelijke uitkomsten naar de allergie praktijk? De praktische vertaalslag zal nog wel even op zich laten wachten. Er wordt wel verwacht dat een aantal richtlijnen in Nederland een aanpassing zullen doen rondom de introductie van allergene voedingsmiddelen.
Tot die tijd is het raadzaam om zeker met een pinda-allergie of vermoeden van serieus om te gaan. Bijgaand een aantal praktische tips daarvoor.

Waar op letten bij pinda-allergie?


Belangrijk is om de aanduidingen op het etiket te lezen. De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van pinda in een voedingsmiddel: Aardnoot, apenoot, arachide, aracide, eiwithydrolysaat, grondnoot, natuurlijk aroma, olie, olienoot en/of pinda.

School en tussen schoolse opvang


Met een zekere regelmaat zal er een kind op de tussen schoolse opvang zijn met een pinda of andere voedselallergie. Dan is het noodzakelijk afspraken te maken met de leidsters of leerkrachten over de voeding en te nemen maatregelen. Maar ook om het kind stap voor stap vertrouwd te laten worden met het dieet en met veilig leven met allergie.

Voorkom ongelukjes, maak afspraken


Breng samen met ouders en kind de risico’s van de voedselallergie in kaart. Veiligheid is belangrijk, maar het moet ook praktisch uitvoerbaar zijn. Het kind moet zich ook geen ‘buitenbeentje’ gaan voelen. Vraag aan de ouders op welke voedingsmiddelen het kind reageert en waarom de dieetmaatregelen zo nodig zijn.

Uit de praktijk


  • Voorkom kruisbesmetting: bijvoorbeeld door gebruik van hetzelfde mes of bord, materiaal dat niet goed schoon is, sabbelen op speelgoed.
  • Toezicht houden van leidster of begeleider tijdens eetmomenten.
  • Handjes en gezichtjes wassen na eten en drinken; vochtige tissues zijn hierbij handig.
  • Schoonmaken met zeep verwijdert allergenen prima! Ook bijvoorbeeld pinda- en notensporen.
  • Schone materialen, schoon speelgoed en meubilair en een schone vloer!
  • Meer informatie via voedselallergie.nl.