donderdag 6 oktober 2016

rubriek: ,

Vrijwilligers met een werkloosheidsuitkering van het UWV - deel II

Nieuwe aanvragen


Inmiddels heb ik meerdere meldingen ontvangen van Tussenschoolse opvang organisaties die problemen ondervinden na melding aan het UWV van vrijwilligers met een WW uitkering. Geen ANBI of SBBI status voor uw TSO organisaties/scholenstichting dan krijg je soms geen toestemming. (Zie deel I.)

Deed u dit vrijwilligerswerk al voordat deze nieuwe regeling in werking trad en heeft u dit toen aangegeven bij het UWV, dan mag u dit werk wel gewoon blijven doen.

Reactie UWV


Ook heb ik nogmaals contact gezocht met de persvoorlichtster van het UWV met de vraag of er geen uitzondering gemaakt kan worden voor alle basisscholen in Nederland. Zij gaf aan dat deze regels zijn bepaald door het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid en ik dus met mijn verzoek bij dit Ministerie moet zijn. Deze actie zal ik zeker gaan ondernemen. Ook uw bevindingen neem ik hierin graag mee. Dit kan wel of niet anoniem. Uw reacties zie ik graag tegemoet.

Participatiewet


“Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden”. Dit kan inhouden dan een Gemeente vrijwilligerswerk stimuleert om zo iemand weer terug te laten keren in het arbeidsproces.

Met bovenstaande Participatiewet in de hand lukt het mij niet het e.e.a. te rijmen.
  • Moet je namelijk na de WW periode gebruik maken van de Gemeentelijke bijstandsuitkering dan kan de gemeente je aangeven vrijwilligerswerk te gaan doen met behoud van uitkering.
  • Terwijl je dat tijdens de WW periode niet zou mogen doen bij een vereniging of stichting die geen ANBI status heeft.

Zoeken naar een oplossing


Helaas is het zo dat een eenling vaak niet wordt gehoord, vandaar mijn volgende acties.
  1. Ik heb contact gezocht met een verslaggever van een krant die zich verdiept in deze materie.
  2. Ook heb ik contact gehad met een woordvoeder van de Nederlandse Organisatie van Vrijwilligers (NOV).
  3. En zoals eerder aangegeven zal er ook een schrijven gaan richting het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Landelijke Belangenvereniging voor Vrijwilligersorganisatie maakt zich hard


Ook de Nederlandse organisatie Vrijwilligers (NOV) komt dezelfde problematiek tegen. Zij vertegenwoordigen velen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en hebben een meldpunt gestart waar u uw bevindingen kunt plaatsen. Dat willen zij aan het Ministerie gaan aanbieden met het plan hier een betere regeling voor te treffen.

Meldpunt UWV en WW


Wilt u hier meer over weten kijk dan eens op https://www.nov.nl/meldpunt-ww.
Ik houd u op de hoogte en zodra er meer bekend is kom ik hierop terug via dit magazine.