maandag 31 oktober 2016

rubriek: , ,

Recept voor maximale ellende

Het is even een kwestie van omdenken: wat moet je doen om maximale ellende te veroorzaken op de overblijf? Die vraag kregen cursisten van een overblijfcursus vorige week voorgelegd. Wat giechelig begonnen ze aan de opdracht maar gaandeweg werd het plezier groter en kwamen er steeds gekkere dingen op papier te staan

De suggesties die naar voren kwamen varieerden van alle kinderen van alle leeftijden in een te kleine ruimte proppen, te weinig overblijfmedewerkers inzetten, geen regels hebben, geen structuur, zelf heel druk doen, inconsequent zijn, je overal mee bemoeien, negatief aandacht geven en of helemaal geen aandacht geven tot verplicht in de regen buiten laten spelen.

Een fijne overblijf


De boodschap werd meteen duidelijk. Na het inventariseren kwamen we erachter dat we met elkaar heel goed wisten wat het recept is voor een goede overblijf: een gezellige, goede overblijf creëer je met elkaar door een heldere structuur, duidelijke afspraken en een positieve aanpak.

Valkuilen


Wat maakt dan dat het soms niet lukt? Tja, we zijn net mensen: we nemen ons iets voor en voor je het in de gaten hebt, heb je alweer toegegeven, word je ongeduldig of geïrriteerd en loop je weer te dreigen als ze niet stil willen worden.

Invloed


Waar je het meeste invloed op hebt, ben jezelf. Hoe bereid je je voor als je naar de overblijf gaat? Ben je gehaast, druk druk of ga je relaxed heen? Denk je even na over een spelletje als kinderen snel klaar zijn met eten? Neem je iets voor waar je op wilt letten deze keer? Loop je in gedachten de overblijf na? Denk je na afloop na over wat goed ging en wat de volgende keer beter kan? Praat je met je collega’s hierover?

De ruimte


Op een aantal dingen heb je geen invloed maar ook weer wel. Bijvoorbeeld de ruime waarin de overblijf wordt gegeven. Waar je wel invloed op hebt is waar je de kinderen plaatst in die ruimte en waar je zelf bent in de die ruimte: loop je rond, ga je aan tafel zitten bij de kinderen of zit je centraal in de kring?

Als de kinderen bij jou op de overblijf komen weet je niet goed wat ze allemaal hebben meegemaakt die ochtend, daar heb jij geen invloed op gehad. Waar je wel invloed op hebt is hoe jij reageert op het gedrag en de verschillende behoeften van kinderen.

Hebben ze de ruimte om even stoom af te blazen, door snel te eten als ze honger hebben of door aandacht te hebben voor kinderen die even rust nodig hebben. Straal jij rust en vriendelijkheid uit?

Anders kijken


Er zullen altijd kinderen zijn, net als volwassenen, die moeite hebben zich aan afspraken, aan regels te houden. Wat kan helpen is om te kijken wat deze kinderen aan vaardigheden nodig hebben om zich wel aan die regel te kunnen houden. Bij jezelf nadenken hoe je zelf aangesproken wilt worden als jij niet aan de afspraken houdt, kan soms ook helpen.