vrijdag 15 juli 2016

rubriek: ,

Kernkwaliteiten

Je hebt ze. Kernkwaliteiten. Ze zijn er in soorten en maten. Iedereen heeft ze. Jouw collega. Ieder kind. De directeur, die lastige moeder, jouw man en de mijne. Je kunt hun kernkwaliteiten haten en beminnen, en alles daar tussen in. Voor een goede relatie met kinderen en collega’s is het inspirerend, verrassend en vooral verstandig te weten hoe je met eigen en andermans kernkwaliteiten om kunt gaan.

Waar te voor staat…


Kernkwaliteiten kenmerken iemand. Iemand is bijvoorbeeld rustig of snel, zakelijk of emotioneel, creatief of bewegelijk, direct of afwachtend. Zo zijn tientallen typeringen te noemen. Iedereen zal met zijn eigen kernkwaliteiten moeten leren omgaan. Het kernkwaliteitenkwadrant van D. Ofman geeft daarvoor waarschuwing, uitdaging en doel.

Waarschuwing voor valkuil


De waarschuwing geeft wat zou kunnen gebeuren, als je te veel vertrouwt op jouw kernkwaliteit. Bij iedere kernkwaliteit hoort een valkuil. Bijvoorbeeld. Ik ben nogal ondernemend, zie overal kansen en zeg niet graag nee. Vandaar dit blog, waar ik helemaal geen tijd voor heb. Maar ja, beloofd is beloofd. Het grote gevaar is natuurlijk dat ik mezelf afbrand. Net zoals te vrolijk, ergerlijk kan worden. Te lief, tenen doet krommen. Te consequent, streng wordt en verwennen, verknoeien kan worden.

Kriebels voor allergie


Aan sommige kernkwaliteiten van anderen, hebben we een enorme hekel. Bijvoorbeeld aan iemand die overal nadelen van ziet. Of dat altijd reagerende kind, of dat denken zoals het hoort, of hoe iemand nou niet van Nederlandstalige muziek kan houden! Ik bijvoorbeeld krijg de kriebels van passieve mensen. Kom op, doe wat. Ik ben al meer dan veertig jaar redelijk gelukkig met dezelfde hele rustige man. Hij beweert af en toe ‘niets’ te denken of te willen.

Inspiratie voor uitdaging


Passief wil ik niet worden. Oververmoeid ook niet. Daar tussen in zit mijn uitdaging. Ik heb van’ mijn allergie’ geleerd, hoe goed afwachten, laten betijen, kan zijn. Vertrouwen hebben, een ander iets gunnen. Het lukt me niet altijd maar ik moet toegeven… hij heeft wel erg vaak gelijk.

En andersom…


Andersom behoren mijn kernkwaliteiten soms tot ander (mijn)mans allergieën. Zo ondernemend als ik ben, wil hij niet worden, maar soms moet wat besloten worden al is het maar om op te staan. Ook hij kent de valkuil van te veel ontspannen. Zijn uitdaging is om niet zo’n haas als ik ben te zijn maar als schildpad wijs en doortastend als eerste over de finish te gaan. Lukt hem (te) vaak.

De ander zien als valkuil, allergie of inspiratiebron


Herkennen van kernkwaliteiten geven verdraagzaamheid en inspiratie. De grootste allergie, zegt iets over eigen angst en onvermogen. Wie daardoor een andere kant op stuift, komt bij zijn valkuil. Neem de allergie als jouw tegenpool en je vindt jouw uitdaging. Je vindt deze tussen de valkuil en jouw allergie. Dit werkt bij alle collega’s, bij ieder kind. Je gaat daardoor met andere ogen naar jezelf en andere mensen kijken.