donderdag 28 juli 2016

rubriek: ,

Een gaaf kindergebit

Een gaaf kindergebit zonder gaatjes vinden we belangrijk. Helaas is het niet (meer) vanzelfsprekend dat de gebitten van onze kinderen gezond en zonder gaatjes zijn.
Uit recent onderzoek komt naar voren dat bij vier op de vijf 8-jarigen (nog) geen aantastingen zijn van het doorbrekende blijvende gebit. Helaas daalt het aantal kinderen met een gaaf gebit snel op oudere leeftijd.
Ongeveer de helft van de 14-jarigen en driekwart van de 20-jarigen heeft een door cariës (gaatjes) aangetast gebit.

Melkgebit


De belangrijkste factor voor het ontstaan van gaatjes in het gebit zijn de suikers in onze voeding Gaatjes ontstaan vooral op plaatsen waar veel bacteriën zitten. Bijvoorbeeld in de groeven van kiezen, in de ruimtes tussen tanden en kiezen en langs de tandvleesrand. Daarnaast ontstaan gaatjes sneller in pas doorgebroken tanden en kiezen van zowel het melkgebit als het blijvend gebit. Dit komt omdat het glazuur van deze pas doorgekomen tanden en kiezen poreus en nog niet geheel uitgehard is.

Voorkomen


Om gaatjes te voorkomen is het goed om het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te beperken tot maximaal 7 (inclusief de 3 hoofdmaaltijden). Zo krijgt het glazuur de kans de kans om zich te herstellen van de zuuraanvallen die ontstaan na het eten en drinken van voedingsmiddelen met suiker.
Daarnaast is het belangrijk om goed te poetsen. Dit zorgt ervoor dat er minder bacteriën (tandplak) in de mond aanwezig zijn die de suikers uit voeding kunnen omzetten in zuren die schadelijk zijn voor het gebit. Let wel op! Tandenpoetsen binnen een uur na inname van zure producten, zoals sinaasappelsap, (light) frisdranken, zuurtjes/snoepjes/lolly’s en gedroogd fruit, verhoogd het risico op tanderosie.
Tenslotte kunnen door regelmatig tandartsbezoek (beginnende) gaatjes in een vroeg stadium opgespoord en behandeld worden.

Tips voor een gezond gebit


  • Geef kinderen geen flesjes met zoete drankjes (frisdrank, vruchtensappen en voorkom dat kinderen over de hele dag verspreid kleine slokjes van deze dranken kunnen nemen.
  • Drink een glas of fles in 1 keer leeg; en neem na een zoet drankje een glas water.
  • Kies eens voor snoeptomaten, minikomkommers of snackwortels als tussendoortje.
  • Eet en drink maximaal 7 keer per dag.
  • Drink een glas melk of eet kaas, deze producten neutraliseren de zuurgraad in de mond.
  • Poets 2x per dag, 2 minuten de tanden en poets van kinderen tot 10 jaar altijd na.
  • Eet en drink niet meer na het tanden poetsen ’s avonds (behalve water).
  • Stimuleer tandarts bezoek, 2 keer per jaar op controle bij de tandarts wordt vergoed door de basisverzekering tot 18 jaar.
  • Voor meer informatie en inspiratie is er de site Hou je mond gezond.