zondag 24 april 2016

rubriek: , ,

Schoolpleinspelletjes Deel 2 - Vroeger is de basis voor nu

Via Facebook zag ik deze video. GEWELDIG hoe vroeger op het plein en in de straat gespeeld werd. En meteen dacht ik: Dit kunnen we nog steeds doen! Soms met een kleine aanpassing. Maar het kan nog steeds. En zo werd het de basis voor deze column. Want bij vrijwel alle spelletjes is de basis: Hoe ga ik om met winnen en verliezen?!?! Wanneer je dit klein leert, kan je het groot toepassen.

Bij alle activiteiten geldt wat mij betreft:
  1. Geef het spel-idee en breng de eerste sturing aan, opdat ze er zelf mee aan de slag kunnen.
  2. Geef de kinderen voldoende ruimte om het spel aan te passen naar hun eigen vorm en tijd.
  3. Stuur pas bij, wanneer blijkt dat ze er zelf niet meer uitkomen!

5. Ruilen


Van ruilen komt huilen - is mij ooit eens geleerd. Hoewel er ongetwijfeld een kern van waarheid in zit, is het ook de activiteit die leert om te bepalen wat iets waard is; zowel voor jou, als voor de ander. Het leert onderhandelen over de juiste prijs. Het leert de transactie te sluiten. Het leert om spijt te hebben of een goed gevoel te hebben. De knikkers zijn prachtig om het mee te doen. Maar wat denk je van de Flippo’s en Pockemon-kaarten van vroeger of de altijd en eeuwige voetbalplaatjes?!

6. Touwtje Springen


Dit is voor mij een "absoluut gevaarlijk" onderwerp. Want er is zo ongelooflijk veel te zeggen over Touwtje Springen dat ik er eigen baas mee ben geworden: TouwtjeSpringen.nl en RopeShop.nl zijn slechts twee websites die hier rechtstreeks mee te maken hebben. En hier vind je een artikel dat ik geschreven heb. Het belangrijkste:
  1. Geef of gebruik een goed touw. Ik vind de Beaded Ropes absoluut de besten. Iets zwaarder en met handvatten. SUC6 is in 90% van de gevallen gegarandeerd.
  2. Geef liever een wat langer touw aan een beginner. Dat geeft meer tijd en ruimte.
  3. Ogen dicht en achteruit is de basis voor de beginner. Daarna kan je allerlei variaties gaan doen.
Mocht je budget vrij kunnen maken, dan is de aanschaf van Ropes een must. Paar kledinghaken aan de buiten- en binnenmuur en ze zijn altijd eenvoudig op te ruimen en ter beschikking te hangen.
Zit je nog ruimer, schaf dan een SpringBaan aan. Deze bordjes hang je op het schoolplein aan het hek en aan de muren van het gebouw en je hebt een inspirerende en permanente TouwtjeSpringen-uitdaging.

7. Tollen


Dit is absoluut uit het straatbeeld verdwenen. En zelfs even google-en levert niet direct resultaat op!! ☹ Maar met wat zoeken lukt het wel. Anders is dit een prachtig project om te combineren met de handvaardigheid-les of creativiteit: Zelf maken: De tol met de vingers (kastanje met prikker er in), de tol met het touwtje zoals in de video en de zweeptol!!!
Kan je het niet zelf maken, dan is dit misschien een geweldig moment om contact te leggen met de Middelbare school waar ze nog aan houtbewerking doen. Of een ouder of locale timmerman die een draaibank heeft.

8. Pikkelen of Bikkelen


Je hebt maar heel weinig nodig: Een goed stuiterende bal en een aantal kleine dingetjes die met één hand zijn op te pakken EN niet wegrollen; gewone steentjes of dobbelstenen voldoen al.
Spreek een reeks van handelingen af en voer die uit. Bijvoorbeeld: 1 pakken. 1 terugleggen. 1 pakken. 1 er bij pakken. 2 terug leggen.
Je kunt de variaties oneindig lang maken. Lukt het je niet om de afgesproken reeks uit te voeren, dan is de ander aan de beurt.

Vind je dit leuk? Lees dan ook Deel 1.

Eric Herber, ProJump