zaterdag 28 mei 2016

rubriek: ,

Het boek Etenstijd

Bijna alle kinderen houden van patat en appelmoes. Veel kinderen houden van koek, snoep en limonade. Ook weten bijna alle kinderen dat het niet gezond is om alleen maar zulke dingen te eten en te drinken. Maar waarom dan? En ook belangrijk wat kun je eraan doen om zelf gezond te blijven?

Antwoordt op vragen van kinderen


Het boek Etenstijd geeft antwoorden op vragen die kinderen vaak hebben rond gezonde voeding. In het boek leggen de makers met behulp van veel vrolijke illustraties uit wat gezond en ongezond is. Waarom worden mensen dik of ziek van voedsel? Hoe lees je een etiket en hoe zorg je ervoor dat je niet wordt misleid door reclame? Ze geven handige tips en rekenen af met hardnekkige mythes. Etenstijd sluit aan bij de belevingswereld van kinderen vanaf tien jaar, maar is ook geschikt voor leerkrachten, ouders, opa’s en oma’s en u als tso-medewerker.

Passie voor voeding


Een huisarts, een universitair hoofddocent en een diëtist die al jaren onderzoek doen bij mensen die ziek zijn geworden door hun slechte leefstijl, besloten dat het tijd is voor actie. Ze schreven samen met een groep kinderen het boek ‘Etenstijd’. In het boek lezen kinderen op een grappige en inspirerende toon hoe ze zelf aan de slag kunnen met gezonde voeding.

‘Etenstijd’, met een knipoog naar ‘Etenstrijd’, is een op wetenschap gebaseerd boek dat helderheid schept in de overvloed aan informatie over voeding op internet en andere media. Want niet eerder werd er zoveel over voeding gepubliceerd terwijl tegelijkertijd het aantal mensen dat ziek wordt van ongezonde, of soms zelfs van te gezonde voeding, schrikbarend toeneemt. Twintig kinderen, juffen en meesters, een kinderarts, een verpleegkundige, nog een huisarts en een voedingsprofessor hebben aan het boek Etenstijd meegewerkt.

Onafhankelijk onderzoek


De opbrengsten van Etenstijd gaan naar onafhankelijk onderzoek naar een gezonde voeding en leefstijl bij kinderen, het Langerhansonderzoek. Dit is een non-profit organisatie, volledig onafhankelijk van belanghebbende partijen zoals voedselproducenten, winkelketens, geneesmiddelenfabrikanten, zorgverzekeraars etc.

Aanrader


Het boek is een echte aanrader voor zowel kinderen, ouders en professionals in de buurt van kinderen. Het geeft veel inspiratie en gespreksstof om met elkaar over gezonde voeding te praten. Door de wetenschappelijk inslag geeft het boek ook antwoord op veel voorkomende vragen. In het boek zijn een aantal recepten van topkok Pierre Wind te vinden en deze recepten worden ondersteund met kookvideo’s. Meer over het boek en hoe te bestellen.