maandag 28 maart 2016

rubriek: ,

Lunchtijd met de Schijf van Vijf

De warme gezonde lunch moet ingevoerd worden op de basisschool. Op deze manier krijgen kinderen elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen en dit heeft een positief effect op hun schoolprestaties. Dit schrijven D66-senator en oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en voedingsonderzoeker Jaap C. Seidell recent in NRC.

Deze oproep sluit goed aan bij de eind maart geïntroduceerde Schijf van Vijf. In deze herziene Schijf van Vijf ligt de nadruk op voldoende groente en fruit eten per dag. Specifiek wordt aangegeven dat groente niet alleen bij de warme maaltijd gebruikt hoeft te worden maar juist ook een plek verdient bij het ontbijt en de lunch. Hiermee is de hoeveelheid van 150 gram groente voor kinderen beter haalbaar.

Tips voor meer groente tijdens de overblijf


  • Probeer eens reepjes paprika of plakjes komkommer op brood
  • Snacktomaatjes of wortels voor de pauzes
  • Een door de klas zelf bereide tomatensoep tijdens de overblijf
  • Maak af en toe een smoothie met groente en fruit klaar
  • Betrek kinderen bij het klaarmaken van een gerechtje of het snijden van groente en fruit
  • Breng een speciale vrucht of groente mee en vertel over de achtergrond aan de kinderen. Opeten is daarna leuk en lekker
  • Groente is bij uitstek geschikt om mee te variëren en verveelt daardoor nooit

Schijf van Vijf


Afgelopen week is de herziene Schijf van Vijf gepresenteerd door het Voedingscentrum. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. Iedereen kan hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op.

Uitgangspunt Schijf van Vijf


Meer dan ooit zet de omgeving aan tot ongezond eten. In deze tijd van overvloed en verwarring over voeding biedt de Schijf van Vijf houvast. Aan de basis van de Richtlijnen Schijf van Vijf staan de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen (zie ook de nieuwsbrief van november 2015). Er is in Nederland geen ander voorlichtingsmodel zo uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd.

De schijf van Vijf in het kort


Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf. Veel fruit, groente en volkorenproducten. Vlees mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Ook staat er vis en zuivel in, zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten, en kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers.

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf betekent: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden en volop variëren. Bewerkte producten bevatten over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet en staan niet in de Schijf van Vijf. Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Stapsgewijs en op maat


Een ieder bepaalt zelf welke stappen hij kan en wil maken richting Schijf van Vijf. De nadruk in de advisering ligt op veranderingen waarbij elke stap in de goede richting telt. De nieuwe tool Mijn Eet-update geeft persoonlijke suggesties hiervoor en herinnert deelnemers aan hun voornemen.
Geke Zandringa, Nieuwsoverkindervoeding