zaterdag 27 februari 2016

rubriek: , ,

TEKEN DE PETITIE VOOR EEN GRATIS VOG!

Oproep aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie:

Maak de VOG van vrijwilligers in de lunchopvang op de basisschool ook gratis!


Vrijwilligers die kinderen begeleiden tijdens de tussenschoolse opvang en ook als de school een continurooster hanteert, dienen onder andere een VOG te overleggen. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat het tarief voor de papieren VOG vanaf 1 maart 2016 omhoog gaat van € 30,05 naar € 41,35! De digitale versie gaat van € 24,55 naar € 33,85!

Hiertegen hebben wij een petitie geschreven, ondertekent u deze ook?


Wij als redactie van het Overblijf Magazine, zijn van mening dat met twee maten gemeten wordt en de prijsverhoging een grote impact kan hebben op de mogelijkheden voor vrijwilligers.
U kunt hier de petitie ondertekenen.

Initiatiefnota’s van het CDA


In oktober waren we ontzettend blij met de aandacht voor de vrijwilligers in de tussenschoolse opvang! Michel Rog van het CDA schreef een initiatiefnota voor vrijwilligers in de tussenschoolse opvang en vervolgens schreef zijn collega Hanke Bruins Slot er in december een voor vrijwilligers in het algemeen. Eén van de voorstellen in de nota’s is de VOG gratis te maken voor vrijwilligers. Helaas heeft het Kabinet nu, maanden later, nog altijd niet gereageerd op deze twee initiatiefnota’s.

VOG per 1 maart flink duurder


Zonder reactie van het Kabinet op twee initiatiefnota’s, maakte Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff in december bekend dat de VOG flink duurder wordt per 1 maart a.s. De prijs wordt verhoogd, zodat de gratis VOG’s voor vrijwilligers die met kinderen werken, bekostigd kunnen worden.

Er wordt met twee maten gemeten bij vrijwilligers die werken met kinderen


De vrijwilligers in de lunchopvang (TSO én continurooster) werken ook met kinderen maar vallen toch buiten de regeling Gratis VOG. Deze is vorig jaar in het leven geroepen om vrijwilligers die niet verplicht zijn een VOG te tonen, te motiveren er een gratis aan te vragen. De regeling is ontworpen om meer VOG’s te verstrekken, buiten de verplichting om. De VOG was echter al verplicht in de lunchopvang. Daarom betalen onze nieuwe vrijwilligers met verplichte VOG, nu in feite de VOG voor vrijwilligers zonder verplichte VOG, terwijl beide met kinderen werken!

Regelmatige in- en uitstroom van vrijwilligers


In de lunchopvang stromen regelmatig mensen in en uit, omdat de (groot)ouders vaak stoppen met het vrijwilligerswerk als hun (klein)kind naar de middelbare school gaat. De verstrekking van VOG’s voor deze groep vrijwilligers is daarmee dus een flinke kostenpost voor de betrokkenen én een inkomstenbron voor de overheid.

Gelijke behandeling van vrijwilligers


Wij, redacteuren van het Overblijf Magazine, experts op gebied van overblijven, vinden dat het nu hoogste tijd is om op de barricade te gaan staan voor de meer dan 70.000 vrijwilligers die zorgen voor een fijne lunch voor de basisschoolkinderen en het schoolpersoneel. Wij roepen Staatssecretaris Dijkhoff op de ongelijkheid voor vrijwilligers te beëindigen en de VOG voor vrijwilligers in de lunchopvang onder de regeling Gratis VOG te plaatsen.

Teken de petitie en stuur deze oproep door aan collega's, vrienden en bekenden!


Namens de redactie Sheila Hoogeland