vrijdag 5 februari 2016

rubriek: ,

Binnenkort is het weer tijd voor uw Belastingaangifte

Onlangs bereikte mij de vraag of er aangifte gedaan moet worden van de vrijwilligersvergoeding: U hoeft geen aangifte te doen van uw vrijwilligersvergoeding - mits u voldoet aan de wettelijke belastingvrije kaders m.b.t. deze vergoeding.

Of u voldoet aan de regelgeving van de belastingwet m.b.t. de vrijwilligersvergoeding kunt u inzien op www.belastingdienst.nl onder vrijwilligerswerk.

De vrijwilligersvergoeding en uw aangifte over 2015


Toch tref ik nog steeds TSO-stichtingen en TSO-vrijwilligers die hun vrijwilligersvergoeding 'netjes' hebben opgegeven aan de belastingdienst in hun jaarlijks Inkomstenbelasting-aangifte.

Leuker kan ik het niet maken, wel duidelijker


Ondanks het feit dat ieder denkt aan deze verplichting te moeten voldoen, denkt de belastingdienst hier anders over en ziet dit dan als inkomen. Niet omdat zij moeilijk doen, maar omdat u of uw TSO organisatie GEEN JUISTE belastingaangifte heeft gedaan.

Het is voor de Belastingdienst immers niet inzichtelijk waarom u deze gelden ontvangt en hoeveel uur u hiervoor werkzaam bent geweest. Zij zien alleen een geldverstrekker en een ontvangen bedrag.

Dit kan o.a. gevolgen hebben voor uw toeslagen en heffingskortingen


Stel ook uw TSO-organisatie hiervan op de hoogte en laten zij zich eens goed informeren door hun accountant of belastingadviseur.

Wel is het aan de TSO organisaties om aan te kunnen tonen dat u niet meer heeft ontvangen dan de wettelijke vrijstelling en hoeveel uur u hier werkzaam voor bent geweest. Maar ook aan u om bij te houden dat u de belastingvrije vergoeding niet overschrijdt.

Zie mijn eerdere bericht: Vrijwilligersvergoeding is GEEN 'Inkomsten uit overig werk'!