vrijdag 29 januari 2016

rubriek: ,

Wat geef je kinderen te drinken?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen, met name basisschoolleerlingen, per dag meer gezoete dranken drinken dan water. Kinderen tussen de tien en twaalf jaar drinken gemiddeld drie glazen frisdrank en twee glazen vruchtensap per dag. Samen komt dit neer op 25 suikerklontjes. Wat zijn dan wel geschikte dranken? Is melk gezond? Deze en andere vragen worden in deze column beantwoord.

Wat zijn geschikte dranken?


Het is voor ouders soms best lastig om hun kinderen gezond te laten drinken. Er is veel keus maar de basis is simpel: water of thee zonder suiker is een prima dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet te vaak geven. Melk en melkproducten hebben kinderen elke dag nodig en leveren goede voedingsstoffen.

Hoeveel vocht heeft een basisschoolleerling nodig per dag?*


Kind 4-8 jaar Kind 9-13 jaar
1 liter 1 tot 1,5 liter
waarvan 400 ml melkproducten waarvan 600 ml melkproducten

Is melk gezond?


Melk en melkproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. In melk zit calcium en vitamine B2, wat belangrijk is voor kinderen. Kinderen van 4 tot 13 jaar krijgen met 3 bekers melk, karnmelk of yoghurt voldoende zuivelproducten binnen. Als een kind te veel melk drinkt, is de kans groot dat hij minder trek heeft in het andere eten dat hij ook nodig heeft.

Hoe weet ik hoeveel suiker in het drankje zit?


Dit staat op het etiket. Als je dit bekijkt weet je beter wat je koopt en kun je producten onderling vergelijken. Hoeveel suiker in een drankje zit staat bij de voedingswaarde. Dit geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen in het product zitten. Onder het kopje koolhydraten staan de suikers vermeld. Op het etiket staat hoeveel er in heel het pak/ fles zit, hoeveel er per 100 ml in zit, maar ook hoeveel er in een portie zit. Bijvoorbeeld hoeveel voedingstoffen een glas van het product bevat.

Is light frisdrank beter dan gewone frisdrank?


In light frisdrank zit minder of geen suiker, maar zijn zoetstoffen gebruikt om de drank lekker te laten smaken. Geef daarom kinderen niet meer dan 2-3 glazen per dag. Net als gewone frisdrank, is light frisdrank slecht voor de tanden. Er zit veel zuur in en dat zorgt voor tanderosie.

Tips om het drinken van water leuk te maken


  • Geef water in een flesje mee voor school, sport of buiten spelen. Niets raars aan, tegenwoordig zijn er hele hippe flesjes/bekers/bidons.
  • Maak water drinken aantrekkelijk, door water te schenken uit een mooie sapkan en speciale waterglazen.
  • Varieer in de verschilende thee smaken.
  • Water is een prima dorstlesser. Geef zelf het goede voorbeeld! Drink zelf ook water waar de kinderen bij zijn.
  • Tips om water extra lekker te maken zijn bijvoorbeeld een aardbei, stukje citroen of framboos in het water. Geef er een gekleurd rietje bij of schenk het water in een gekleurd glas.

Voorbeelden van drankjes met het aantal suikerklontjes en minuten bewegen om het te verbruiken**

Suikerklontjes Minuten wandelen Minuten fietsen
Sinaasappelsap (200 ml) 4 35 25
Blikje sinas/ 7up (330 ml) 7 55 35
Smoothie (200 ml) 4 43 27

* Bron: Voedingscentrum
** Bron: Jumpin