woensdag 16 december 2015

rubriek: ,

Teambuilding 'Tentje bouwen'

Veel tussenschoolse opvang organisaties bedenken elk schooljaar weer iets leuks, om hun tso-medewerkers in de gelegenheid te stellen op een andere manier kennis met elkaar te maken. Tijdens de TSO is er weinig tijd om persoonlijke informatie te delen, dan draait alles immers om de kinderen.

Een goed idee


Het is geen makkelijke klus om elke keer weer iets origineels te verzinnen, om het team bijeen te brengen. Misschien kan onderstaand idee u hier een handje bij helpen.

Klimrek


Op ons schoolplein staan enkele klimrekken die soms dienst doen als tent. U kent dat vast wel, neem een paar oude gordijnen of dekbedhoezen, wat touw of knijpers en een groep enthousiaste kinderen. Samen gaan ze aan de slag om een geweldig bouwwerk te maken.

Uitdaging voor het team


Dit is misschien ook voor uw team een leuke activiteit. Zo gingen onze tso-medewerkers gewapend met oude gordijnen, garen en enkele naaimachines aan het werk. ´s Avonds is er altijd ruimte in het schoolgebouw en in het handarbeidlokaal zijn ook voldoende tafels om de meten, te knippen en te naaien. Veel mensen hebben wel ergens wat oude lappen, kledingstukken, knopen of kralen en garen in huis.

Benodigdheden


 • Een ruimte (bijvoorbeeld in school);
 • Enkele naaimachines;
 • Scharen en garen;
 • Oude lappen (nieuw mag natuurlijk ook);
 • Voorbeelden in dames tijdschriften en prentenboeken;
 • Een enthousiast team;
 • Iets lekkers voor bij de koffie/thee.

De gegeven opdracht luidde:


 1. Er zijn 4 seizoenen, gebruik je fantasie om dit in beeld te brengen op de tent.
 2. Meet de omvang van het klimrek en verdeel het in vier gelijke stukken.
 3. Verdeel het tso-team in vier groepen.
 4. Er is één thema per groep t.w.: zomer, winter, herfst en lente.
Ook al hadden enkele medewerkers aangegeven niet te kunnen tekenen, met de naaimachine overweg te kunnen of fantasie te hebben, gaandeweg ontstond er toch een levendige samenwerking. De grote oppervlakte van de stof, de her en der verspreide oude Libelles/Margrieten en prentenboeken zorgden voor de nodige inspiratie.

Een geweldig resultaat (zie foto)


De kinderen genieten hiervan van de tent. Er is een Ridder- en Prinsesseningang voor voldoende inkijk. Bij een koude wind kunnen de kinderen beschut zitten en bij te veel zon hebben ze een overdekte schaduwplek.

Zelfgemaakt of kant en klaar


Natuurlijk mogen de kinderen zelf ook naar hartenlust blijven bouwen met oude kleden. Toch is het een enkele keer wel fijn als de tent er al staat. Dan kunnen de kinderen rustig schuilen in de kant en klare tent, die met veel inzet en liefde is gemaakt door hun tso-medewerkers.

Veel succes en leuk als u het resultaat van uw tent mailt naar ondergetekende!