zaterdag 28 november 2015

rubriek: ,

Richtlijnen goede voeding

Het kan u bijna niet ontgaan zijn, de Gezondheidsraad heeft recentelijk nieuwe voedingsrichtlijnen gepresenteerd. In het kort is de boodschap: We moeten meer plantaardige producten eten, minder suiker gebruiken, regelmatig peulvruchten eten en meer thee drinken.

Wat is er anders?


In deze nieuwe voedingsrichtlijnen wordt alleen nog gesproken over aanbevelingen in de vorm van voedingsmiddelen, zoals eiwitrijke producten, vetrijke producten en vis etc. en niet meer over voedingsstoffen zoals koolhydraten en eiwitten.

Houvast geven!


Met deze nieuwe voedingsrichtlijnen beoogt de Gezondheidsraad vooral om een houvast te geven, voor een gezond en duurzaam voedingspatroon. De gedachten achter de richtlijnen zijn dat ze kunnen helpen om gezond oud te worden. Let op: deze nieuwe voedingsrichtlijnen gelden niet voor zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen jonger dan twee jaar.

Jong geleerd, oud gedaan


De focus op gezond ouder worden lijkt in het kader van overblijven misschien niet zo belangrijk. Realiseert u zich dan dat voedingsgewoonten juist jong worden aangeleerd en het erg lastig is deze te veranderen. Daarmee is het belang van het aanleren van een gezond voedingspatroon op jonge leeftijd helder.

De richtlijnen in het kort


  • Groente- en fruit
    • De richtlijn geeft aan: dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit.
      In de vorige richtlijn werd nog uitgegaan van 150-200 gram groente per dag.
  • Eiwitrijke producten
    • Beperk het eten van rood vlees en met name bewerkt vlees.
      Dit advies is niet verder uitgewerkt naar hoeveelheden.
    • Gebruik enkele porties zuivelproducten per dag, zoals melk, karnemelk of yoghurt.
      Dit is niet anders dan het advies al was.
    • Eet wekelijks peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kapucijners.
      Dit is een nieuwe richtlijn.
    • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
      Dit is ook nieuwe richtlijn
      Let op: 15 gram zijn bijvoorbeeld twee hele walnoten.
  • Koolhydraat en vezelrijke producten
    • Eet dagelijke 3 bruine of volkoren boterhammen of andere volkoren producten. Vervang witte pasta en rijst door volkoren producten.
      Deze boodschap is niet nieuw.
  • Vetrijke producten en vis
    • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten voor zachte margarines, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
      Dit is ook geen verandering.
    • Eet één keer per week vis.
      Dit is een wijziging, omdat de richtlijn was om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan in ieder geval één keer vette vis.
  • Dranken
    • Drink zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken.
      Dit is zeker niet een nieuw advies.
      Wat vooral opschudding geeft is dat hier ook fruitsappen zonder toegevoegd suiker worden bedoeld.
    • Drink dagelijks drie koppen thee.
      Een hele nieuwe richtlijn. Het gaat dan om zwarte en/of groene thee.
    • Vervang ongefilterde koffie door gefilterde koffie.
  • Voedingsstofsupplementen
    • Voedingsstofsupplementen zijn niet nodig behalve voor specifieke groepen.
    • Zwangere vrouwen wordt geadviseerd extra foliumzuur te gebruiken en
    • kinderen extra vitamine D.
  • Overige adviezen
    • Let op zoutgebruik, beperk dit tot maximaal 6 gram per dag.
    • Eet meer plantaardige en minder dierlijke producten.
    • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag (volwassenen).

Nu deze richtlijnen er zijn, gaat het Voedingscentrum hiervan een praktische vertaalslag maken naar hoeveelheden voor de consument, per leeftijdsgroep (zoals kinderen en ouderen) en geslacht. De aanpassing van de Schijf van Vijf komt in het voorjaar van 2016.