zondag 22 november 2015

rubriek: ,

Prestatiegericht bezig zijn

Van jongs af aan zit het in de mens om beter te worden. Daarom leren we bewust en onbewust elke dag dingen bij. Soms in hele kleine, haast onzichtbare, stapjes. Soms met grote sprongen.

Bijhouden


Wanneer je niet weet waar je begint, weet je ook niet welke vordering je gemaakt hebt na een tijd. Het is dus handig om ergens te noteren waar begonnen wordt, tijdens de ‘reis’ wat de vorderingen zijn, om bij de (tussen)stop te kunnen terugkijken op het afgelegde traject.

Wie?


Als tso-medewerker kan je op elk gewenst moment voor een kind of groepje de telling of de tijd bijhouden. In zijn algemeenheid kan dit op een centraal bord genoteerd worden, opdat iedereen kan zien wat er gedaan is. Maar het kan ook op heel persoonlijk niveau door elk kind een eigen schriftje/notitieblok te geven. Het voordeel van dit laatste is dat het kind de prestatie(s) mee naar huis kan nemen en daar kan laten zien.

Wat?


Alles wat telbaar of meetbaar is, kan genoteerd worden. Dat kan dus het aantal zonder te laten vallen overgegooide ballen van het tweetal zijn tot en met een MRT-opdracht (MRT = Motorisch Remedial Teaching) als hoe vaak raak je uit balans of val je om wanneer je gedurende 30 seconden op één voet staat.

Wanneer?


Altijd wanneer je tijd vrij kunt maken om er voor één of meer kinderen te zijn.

Beginnen


Alle begin is moeilijk is een veelgehoorde opmerking. Maar daar klopt niets van. Iedere tso-medewerker kan immers tellen en schrijven en een stuk papier is snel genoeg gevonden. Dus kan er worden begonnen; vandaag en anders morgen al. En deel gerust via Reageer (zie beneden) jouw resultaten en ervaringen. Want alleen zo kunnen we met en van elkaar bij blijven leren.

SUC6 en Veel Plezier!!

Eric Herber, ProJump