maandag 2 november 2015

rubriek: , , ,

De TSO-voorbeeldschool, een met een ster beloonde TSO

Heel veel scholen in Nederland steken heel veel energie in de aanpak van de tussenschoolse opvang. Het wettelijk kader laat behoorlijk wat ruimte om een eigen invulling te geven aan de opvang. Daardoor zijn uiteenlopende manieren van overblijven organiseren ontstaan.

Trots en gemotiveerd


Als vrijwillig tso-coördinator op de basisschool van mijn kinderen, was ik gemotiveerd om samen met het hele tso-team, alles eruit te halen om een super TSO te verzorgen. Er ging heel veel tijd en energie in zitten, maar dat was het waard. Apetrots waren we, toen we het Keurmerk ontvingen! Zo leuk dit werk, dat ik in 2006 via mijn eigen onderneming TSO-Support andere scholen ging helpen hun ideale TSO te bereiken. Sinds 2012 bestaat het keurmerk TSO-voorbeeldschool en kunnen scholen weer erkenning krijgen voor hun goede inzet en aanpak.

Observaties op basisscholen


Sinds 2012 bestaat TSO-voorbeeldschool en begeleiden o.a. Ed van Veen en ikzelf scholen om in aanmerking te komen voor het predicaat TSO-voorbeeldschool. Zo mooi om te ervaren dat er heel veel mensen zijn, die net als ik toen, zo bevlogen zijn en met heel veel plezier een ideale TSO verzorgen. Onze begeleiding bestaat uit observaties en trainingen van de tso-medewerkers.

Brons, zilver en goud


Doordat we gebruikmaken van een trapsgewijze beoordeling met verplichte en facultatieve kwaliteitscriteria, kan een school zelf bepalen in welke mate zij zich wil onderscheiden. Na de uitreiking komt één van de werkgroep-leden jaarlijks observeren om de actuele situatie vast te stellen. De oorkonde die hoort bij de uitreiking van de ster is twee jaar geldig. Het komt voor dat scholen allereerst een zilveren ster ontvangen en twee jaar later een gouden ster in ontvangst mogen nemen!

Begeleidingstraject


Aan de uitreiking van de ster gaat veelal een begeleidingstraject vooraf. Tijdens meerdere bijeenkomsten komen de praktische uitvoering en ook de wijze waarop de organisatie van de opvang functioneert aan bod. In overleg met de tso-coördinator(en) en de directeur werken we samen toe naar een optimale tso-aanpak op de school.

Feest


De uitreiking van de ster van de TSO-voorbeeldschool is iedere keer weer een mooi feestje passend bij de school zelf. De ene keer is het een uitbundig groot feest met personeel, kinderen, tso-medewerkers, een andere keer een intiem feestjes speciaal voor de tso- medewerkers. Tijdens de uitreiking en de spelactiviteiten van de kinderen worden foto’s gemaakt, die dienen als impressie van de gevierde TSO-voorbeeldschool. Enkele foto’s en soms ook een korte film worden later geplaatst op de website van TSO-voorbeeldschool. Een artikel met één van de foto ‘s van de uitreiking in de plaatselijke krant helpt de school aan extra publiciteit en soms zelfs meer leerlingen.

Website TSO-voorbeeldschool


Als lid van de werkgroep TSO-voorbeeldschool nodig ik je van harte uit om de website van TSO-voorbeeldschool te bezoeken. Kijk ook vooral onder het kopje Nieuws, daar zie je een overzicht van de uitreikingen met bijbehorende sfeerbeelden. Wil je dat jouw TSO ook een TSO-voorbeeldschool wordt? Ga dan naar tso-voorbeeldschool.nl!