woensdag 21 oktober 2015

rubriek: ,

Wilt u komen kijken? Josje is gevallen? O jee, wat nu?

Wat kun je nu allemaal doen bij een ongevalletje? In de EHBO hebben we het altijd over de 4 punten van de EHBO. Dat zijn 4 belangrijke onderdelen van de hulpverlening die we altijd in acht nemen. Ze helpen je de situatie goed in te schatten en om op de juiste manier hulp te verlenen.

Punt 1: Zorg voor veiligheid!


Het is natuurlijk heel belangrijk om eerst te kijken of het voor jezelf veilig is om te gaan helpen. Benader het kind dan ook alleen als je zelf geen gevaar loopt. Als dat niet zo is, bel dan zo snel mogelijk 1-1-2. Schakel collega’s in als dat nodig is. Zorg ook voor de veiligheid van het kind en de omstanders. Misschien is het voor de brokkenpiloot wel even handig als zijn vriendjes en vriendinnetjes niet zo naar hem staan te kijken. Laat ze met een van de collega’s naar binnen gaan of laat ze ergens anders verder spelen.

Punt 2: Beoordeel wat er aan de hand is met het kind


Als je veilig bent is het natuurlijk heel belangrijk om te achterhalen wat er nu gebeurd is. Dat kan het kind misschien zelf vertellen of anderen die het hebben zien gebeuren. Soms kan het fijn zijn om te weten dat het bijvoorbeeld heel hard op zijn hoofd of van een schommel of hoog klimrek is gevallen.

Daarna zijn er een paar dingen die we willen weten om te besluiten of we 1-1-2 of een huisarts of alleen de ouders gaan bellen. We benaderen dan het kind altijd aan de kant van het gezicht. Wat willen we nu allemaal weten?
  • Ten eerste of het kind bij bewustzijn is. Dat betekent of hij reageert als je roept of misschien heel licht even op de schouders drukt. Als het kind reageert, kunnen we hem zelf vragen of hij pijn heeft en waar en wat er gebeurd is.
  • Als het kind niet reageert, wil je weten of het ademt.

Punt 3: Bel de hulpdiensten


Als je ziet dat de situatie ernstig is of als het kind erg gewond is, gaan we 1-1-2 bellen of misschien een huisartsen post. Dit doen we voordat we verder gaan helpen. Laat het bij voorkeur door een collega doen, dan kun je zelf in de tussentijd het kind verder helpen. Bel met je mobiele telefoon. Wie je aan de telefoon krijgt en hoe dat allemaal verder gaat, zie je op de bijgevoegde foto. Wat wil de medewerker van de meldkamer allemaal van je weten?
  • Wie je bent
  • Wat er gebeurd is
  • Waar je bent
  • Verder krijg je wat vragen over wat je ziet aan het kind
  • Je mag pas ophangen als de meldkamer medewerker dit zegt

Punt 4. Verleen verdere eerste hulp


Daarna gaan we ook nog zelf hulp verlenen, dat kan een verbandje zijn of misschien een pleistertje. Een kusje erop wil ook wel eens wonderen doen. Misschien krijgen jullie een workshop EHBO. Het is altijd handig als je weet wat je bij de meest voorkomende ongelukjes kunt doen :-)