woensdag 21 oktober 2015

rubriek: ,

Spelmateriaal met een visie

In de herfst en winter wordt er vaak meer binnen gespeeld. Tijd om eens goed te kijken naar het huidige spelmateriaal. Is het compleet? Is het schoon? Past het spelaanbod nog bij de groep kinderen in de TSO? En daagt het kinderen uit? Wanneer spelmaterialen niet meer voldoen aan de wensen en verwachtingen is het tijd voor actie. Poets, repareer en vervang!

Laat het doel eens los


Spelmaterialen worden vaak met een doel gekocht. Gericht op constructiespel, stimuleren van fantasiespel of leren tellen. Geef ruimte aan de kracht van het spel van het kind. Spelmaterialen zijn een middel om tot spel te komen, sommige kinderen hebben veel baat bij spelmaterialen, anderen hebben er minder nodig. Laat het doel van de spelmaterialen los en geef kinderen de ruimte een eigen spel spelen. Je kunt kleuren met kleurpotloden, maar ook bouwen, sorteren, figuren leggen, bloemen maken en …….

Spelmaterialen uitdagend presenteren


Wanneer spelmaterialen niet aansluiten bij de spelbeleving van kinderen zullen kinderen deze materialen minimaal gebruiken. Door te kijken naar het spel van kinderen en hun spelwensen kunnen spelmaterialen op een andere manier ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan Duplo of Lego. Een bak in de kast daagt minimaal uit, kinderen die weten wat ze ermee kunnen zullen het pakken, andere kinderen laten het staan. Wanneer je deze materialen uitdagend op een kast zet, zal het sneller gekozen worden, omdat de kinderen het spelmateriaal zien. De manier van neerzetten zal veel bepalen in de reacties van kinderen.

Combineer met andere materialen


Pak er ook eens servetten, touw en karton bij. Servetten en touwtjes zijn uitermate geschikt om tussen de blokjes te klemmen. Van kartonnen platen kunnen bijvoorbeeld makkelijk ‘overkappingen’ gebouwd worden. Laat kinderen hun eigen spel ontdekken met toegevoegde materialen. Denkend vanuit de basis van de aanwezige materialen, kun je materialen toevoegen om meer spelmogelijkheden te creëren.

Thema's bij spelen


Tijdelijke thema’s als Sinterklaas dagen uit om spelmaterialen anders te gebruiken. Bouw een boot van karton, een Sinterklaas van stukjes papier of teken een Piet van je eigen lichaamsomtrek.