donderdag 29 oktober 2015

rubriek: ,

Breinprincipes voor de overblijf

Het brein is hot! Door de komst van o.a. de hersenscan is er veel kennis over het brein bijgekomen en zijn er enorm veel boeken over gepubliceerd. Ook circuleren er hardnekkige mythen over het brein. Bijvoorbeeld dat je op een hersenscan kun zien of een kind autisme heeft of dat creatieve mensen denken met hun rechterhersenhelft.

Toepassen van breinkennis op de overblijf


Kun je op de overblijf ook je voordeel doen met deze breinkennis? Jazeker! In deze column vertel ik iets over drie belangrijke inzichten over het brein en hoe we die informatie ook kunnen toepassen op de overblijf.

1. Groei en snoei


Het is eigenlijk de belangrijkste ontdekking van de afgelopen jaren; onze hersenen zijn niet volgroeid zoals ze vroeger dachten met 18 jaar maar ons brein verandert constant. Zo weten we dat tijdens de puberteit veel gebeurt in het brein; er komen verbindingen bij en die verbindingen die niet gebruikt worden, verdwijnen. Er vindt groei en snoei plaats en het brein is steeds in ontwikkeling; van baby tot bejaarde. Dat kost ook energie!

Ander gedrag tijdens groeispurt


Jullie herinneren je misschien nog het opvoedboek Oei ik groei!. Het belangrijkste inzicht dat ik onthouden heb is dat je kind soms heel ander gedrag kan vertonen en dat er dan sprake kan zijn van een groeispurt, een andere fase die eraan komt. Kinderen op de basisschool maken ook veel ontwikkelingsfasen door.

De rechtvaardigheidsfase


De rechtvaardigheidsfase bijvoorbeeld, is een fase waarin veel wordt gekissebist over wat eerlijk en niet eerlijk is. Meestal van groep 4 tot groep 6,7. Het is goed om te weten dat dit bij de ontwikkeling hoort, door het brein ook wordt gestuurd en gelukkig over gaat. Als je dat weet kun je er soms ook om lachen en beter mee omgaan.

2. Herhaling en beeld


Leren van nieuwe dingen is kortgezegd de verbinding die cellen (neuronen) in je brein met elkaar maken. Hoe dikker die verbinding is, hoe beter je leert en hoe beter je iets onthoudt. Door herhaling leer je! Daarom is het belangrijk afspraken, regels vaak te herhalen. Je denkt misschien: ‘Dat heb ik vorige keer toch ook gezegd?’ Iets moet goed inslijten (een echt pad in je hersens worden) voordat het een gewoonte wordt. Herhaling is de kracht van de reclame. Deze uitdrukking is gebaseerd op dit principe.

Afspraken van de overblijf herhalen


Als je bijvoorbeeld merkt dat tijdens de overblijf kinderen steeds ander gedrag vertonen dan wenselijk, is het ook belangrijk even kort voor de overblijf begint, die afspraken te herhalen. Beeld gaat voor, ook zo’n belangrijk breinprincipe. Denk maar aan een kind dat tv kijkt, die hoort niet wat jij zegt. Hang daarom de regels duidelijk zichtbaar op. Nog beter, maak er picto’s van, die spreken voor zichzelf.

3. Spiegeltje, spiegeltje…


‘Als één schaap over de dam is, volgen er meer.’ Als één naar de wc moet, lijkt wel of iedereen moet. Dit heeft te maken met onze spiegelneuronen: iemand iets zien doen, geeft dezelfde hersenactiviteit in onze hersenen! Dit gegeven kun je heel praktisch gebruiken op de overblijf.

Zien lachen doet lachen!


Onderzoek wijst uit dat de stand waarin je je spieren van je gezicht trekt, direct je emoties beïnvloedt! Dus niet alleen jijzelf wordt er zelf vrolijk van, de kinderen reageren er ook op. Jij bent een spiegel voor de groep. Meer lachen is dus eigenlijk een eenvoudige manier om je dagelijkse geluksgevoel te vergroten.

Andersom geldt dit ook


Stel je moet braaksel opruimen van een kind. Ik moet me dan inhouden om zelf niet over te geven. Het schijnt dat als je dan je gezicht opzettelijk in de lachstand zet, je walging zal afnemen. Met opzet je gezicht in een lachstand zetten loont dus aan alle kanten!

Wil je meer weten over dit onderwerp?