maandag 28 september 2015

rubriek: ,

Lunchtrommels voor energie

Het aanleren van een gezonde leefstijl is een proces dat aandacht en tijd vraagt. Dit is best lastig gezien de vele verleidingen in onze omgeving. Daarom is het echt belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd een gezonde leefstijl aan leren. Het is op kinderleeftijd de basis voor een goede groei en ontwikkeling en fitte kinderen. Door op een jonge leeftijd een gezonde leefstijl aan te leren, lopen kinderen op latere leeftijd minder kans op allerlei welvaartsziekten en risico op andere aandoeningen.

Fitte kinderen


Hoe leren kinderen tegenwoordig wat gezonde eten is? Vooral door de eigen opvoeding en wat kinderen zien in hun omgeving. Goede keuzes maken is best lastig. Juist door het uitgebreide aanbod aan (nieuwe) kant-en-klaar producten met gezond ogende claims, zijn we de gezonde basisvoedingsmiddelen uit het oog verloren. Basisvoedingsmiddelen zoals brood, melk en melkproducten, groente en fruit, leveren veel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen. Kinderen die lekker gezond eten en genoeg bewegen hebben hier veel profijt van:

  • ze hebben minder kans op overgewicht
  • ze zijn minder vaak ziek
  • ze kunnen zich beter concentreren op school
  • ze hebben meer energie
  • ze zijn meer ontspannen en zitten lekkerder in hun vel

Leerzame middag


Veel kinderen gebruiken de lunch zo’n 4 tot 5 keer in de week bij de tussenschoolse opvang. Het moment van de tussenschoolse opvang is van groot belang. Juist midden op de dag is het hard nodig dat kinderen een goede maaltijd gebruiken. Om vervolgens vol energie nog een frisse neus te halen en zo ook in de buitenlucht energie op te doen. Daarmee is de basis gelegd voor een leerzame middag.

Wat levert een gezonde lunchtrommel?


  • Eiwit: eiwit vult je maag goed en geeft een lekker verzadigd gevoel. Denk aan vlees(waren), ei, kaas en melk.
  • Vezels: vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Denk aan volkoren en of bruin brood, noten en peulvruchten.
  • Groente en fruit: groente en fruit bevat veel vitamines en vezels. De vitamine C in groente/fruit helpt om het ijzer uit je eten beter op te nemen.
  • Vocht: natuurlijk hoort iets te drinken erbij. Een glas koel water (evt. met citroen) is vaak de beste keuze. Maar ook een glas (karne)melk of thee is prima.

Natuurlijk is de inhoud van de lunchtrommel belangrijk. Net zo belangrijk is dat de kinderen op een rustige manier in een ontspannen sfeer hun lunchtrommel kunnen nuttigen. Geen haast maar tijd nemen voor de lunch is essentieel.