dinsdag 25 augustus 2015

rubriek: ,

Een gezamenlijk regelspel

Veel kinderen zullen zich tijdens de tussenschoolse opvang goed zelf kunnen vermaken, anderen vragen hierin meer begeleiding. Het spelen van een gezelschapsspel is voor veel kinderen een leuke bezigheid!

Duidelijke regels


Spreek voordat het spel begint duidelijke spelregels af. Ook als het een bekend spel is, is het handig de spelregels wel te bespreken. Vaak ontstaan er in het spel allerlei eigen regels. Eigen regels en toevoegingen zijn hartstikke leuk, maar het kan ook zorgen voor onduidelijkheid (en frustratie) wanneer deze niet bij iedereen bekend zijn. Door de regels en afspraken op papier te zetten of uit te tekenen ontstaat er een leuk document, dat je erbij kunt pakken wanneer de regels vergeten of niet duidelijk zijn.

Winnen en verliezen


Winnen en verliezen hoort erbij. Het ene kind gaat hier makkelijker mee om dan het andere kind. De één noemt het “maar een spelletje”, de ander beleeft plezier wanneer hij/zij het spel heeft gewonnen. Voor de tussenschoolseopvang medewerker de uitdaging om zowel duidelijkheid in het spel te creëren en de nadruk te leggen op de plezierbeleving.

Coöperatief spel


Door een spel coöperatief te spelen, stimuleer je het “samen-gevoel”. Tijdens het spelen van coöperatieve spellen staat samenwerken voorop. Probeer eens een makkelijke variant: Verstop een eierwekker op het schoolplein en laat de kinderen deze zoeken voordat hij afgaat. Bespreek vooraf met de kinderen dat ze samen de wekker moeten zoeken. Hoe kunnen ze dit afspreken? Allemaal een eigen gebied, het schoolplein nalopen of …. ? Hebben de kinderen de eierwekker op tijd gevonden? Dan hebben ze het doel behaald! Gaat de eierwekker af? Dan is het niet gelukt.