donderdag 9 juli 2015

rubriek: ,

Speelgoed kiezen met visie

Kijk voor september eens kritisch naar het voor de TSO aanwezige speelgoed.
  • Bekijk wat weg moet omdat het onveilig, vies of incompleet is.
  • Veel is op te knappen: Een nieuwe doos, poetsen, plastificeren, verven of plakken kunnen speelgoed een eigen sfeer geven.

Vervangen van wat weggegooid moet worden is niet altijd nodig - meer kan met minder


Met minder speelgoed spelen kinderen vaak anders, langer en vaker dan met veel. Dit geeft vaak meer speelwaarde. Door vaker en langer met iets te spelen ontdekken ze meer mogelijkheden, wordt spelen minder oppervlakkig, groeit inzicht en oefenen kinderen meer vaardigheden in.

Kijk voor nieuwe mogelijkheden niet alleen naar wat kinderen willen hebben


Kinderen vragen vooral om wat ze graag willen hebben. Vergelijk het met voedsel. Ze vragen om patat maar wij moeten zorgen dat ze groente eten. Met dezelfde instelling wensen ze tablets, computers, viltstiften, Barbies, en keukens. Prachtig natuurlijk, maar niet zo noodzakelijk als zand, papier, potloden, ballen en blokken.

Speelgoed is veel meer dan wat te koop is in speelgoedwinkels


Maak een lijst van wat jullie zouden willen krijgen. Ga vragen bij ouders, winkels en via nieuwsbladen in jullie gemeente.

Organiseer een speelgoedmarkt


Begin van het schooljaar is altijd een uitstekende tijd om door een door jullie georganiseerde actie of markt, speelgoedbudget te krijgen of speelgoed in te kopen voor en door de leerlingen van de school. Daar krijgen jullie het eerste kooprecht. Deelnemen aan de markt betekent of 10% van de omzet aan de TSO afdragen of per verkoper een klein bedrag standgeld rekenen.

Bedenk voortdurend: Speelgoed is het visitekaartje van visie


Wees streng. Sta voor kwaliteit, zowel in uitvoering als pedagogisch. Hou je aan de criteria die jullie vaststelden - zie mijn vorige column. Let op: Speeltoestellen moeten voor een schoolplein voorzien zijn van een WAS-certificering. Dit betekent eenvoudig gezegd niet los op de grond en voorzien van valdempende ondergrond. Losse trampolines mogen dus niet. Kies voor:
  • Door veel kinderen te gebruiken. Ook als maar een kind tegelijk hiermee kan spelen moet het aantrekkelijk zijn voor veel kinderen die weleens alleen willen spelen;
  • Goed schoon te maken;
  • Goede verpakking. Eventueel doos direct na aanschaf verstevigen. Liever geen inhoud die met passen en meten in de doos past;
  • Een gevarieerd aanbod. Hou rekening met jongens en meisjes, de schijf van vijf en de verschillende aardtypen.