woensdag 24 juni 2015

rubriek: ,

Continurooster: Op wie heeft dit allemaal effect?

Veel in het nieuws de laatste tijd is de overgang van reguliere TSO naar een continurooster. Als je de nieuwsberichten moet geloven dan is het de oplossing voor de organisatie van de lunchpauze. Maar op wie heeft dit allemaal effect?

De kinderen


Waren gewend om eerst hun boterhammen te eten en dan in een relatief kleine groep te spelen. Deze pauze is altijd langer dan een half uur en hebben ze ook nodig (is bewezen).
Met een continurooster is het verplicht eten in het klaslokaal waar ze al enige uren in hebben zitten werken, dan maximaal een half uur spelen met alle kinderen van de school.
Is dit een verbetering?

De leerkrachten


Deze groep heeft bij een reguliere TSO tijd om de lessen voor de middagsessie nog even door te nemen, om een kort gesprek met een ouder te hebben of ... in elk geval tijd !
Als het continurooster ingevoerd wordt, dan eten alle kinderen eerste gedurende 15 minuten in het klaslokaal. Dit moet daarna snel opgeruimd worden, daarna rennen want je hebt nog 30 minuten (volgens de nieuwe CAO) om je boterhammen op te eten en dan komen de kinderen al weer terug.
Is dit een verbetering?

De hulp


Bij een reguliere TSO worden de kinderen opgevangen door geschoolde overblijfkrachten (zij zetten zich meestal 1 tot 1,5 uur in). Mensen die bewust ervoor kiezen om zich te ontfermen over kinderen tussen de middag. Als het een continurooster wordt, dan zal het best lastig worden om deze geschoolde overblijfkrachten voor 30 minuten te behouden. Lukt dat niet, dan moet er een beroep gedaan worden op de ouders. Zij zijn niet opgeleid voor de situaties waarin ze terecht kunnen komen en de vraag is of er voldoende animo is onder de ouders. Andere optie voor school is om pedagogisch medewerk(st)ers in te zetten.
Is dit een verbetering?

De school


Als er een reguliere TSO is, dan wordt de school ontzorgd door een groep enthousiaste mensen (of een kinderopvangorganisatie). Er zijn kosten aan verbonden, maar die worden (grotendeels) gecompenseerd door het geld wat de ouders betalen voor de TSO. Bij een continurooster komen alle kosten voor rekening van de school, ook als je pedagogisch medewerkers inzet.
Is dit een verbetering?

De oplossing?


Geen idee. Zoals je kunt lezen heeft de beslissing om naar een continurooster over te gaan effect op veel mensen. Het kan geen kwaad om vooraf toch nog eens kritisch naar de TSO te kijken. Indien goed georganiseerd biedt dit nog steeds een mooie oplossing, zonder te veel effect op mensen.