zaterdag 27 juni 2015

rubriek: ,

Columnist Yolanda van Leest, coördinator/trainer TSO

Al weer 15 jaar geleden richtte ik een stichting op om te starten met een goede tussenschoolse opvang met de gedachte áls er overblijven moet zijn, laat het dán goed zijn! In 2005 hebben we daarvoor de Landelijke Overblijfprijs ontvangen. Het aantal overblijvers is op mijn school gegroeid van 80 kinderen per dag in 2000 naar 270 kinderen per dag op dit moment. Bij ons gaan nog zo’n 200 kinderen even naar huis. Dit vind ik nog steeds een prima keuzemogelijkheid, zeker in het kader van weer samen naar school.

Ik ga door het vuur voor mijn overblijfkrachten


Met allerlei instanties, waaronder het Ministerie van Onderwijs, het toenmalig Instituut Ontwikkeling Schoolkinderopvang en de Belastingdienst, heb ik contact gehad om alle regelingen, wetgeving en richtlijnen helder in beeld te krijgen. En dit is nog steeds zo. Ik ga door het vuur voor mijn overblijfkrachten, ik gebruik nooit het woord overblijfmoeders.

De school ontzorgen en op weg helpen


Mijn visie en missie: Overblijven kan adequaat geregeld worden. Met de juiste kennis en opstart is het mogelijk een school te ontzorgen, op een maatschappelijk verantwoorde manier. Voor het Overblijf Magazine kun je van mij columns verwachten die vooral over de achterliggende visie gaan en hoe je die praktisch zou kunnen uitvoeren. Ik vind het erg fijn om reacties hierop te krijgen, waarmee ik dan weer verder onderzoek kan doen naar verandering waar dat nodig is.

Af en toe help ik scholen op weg, iets wat ik graag vaker zou willen doen. Daarnaast geef ik wel eens trainingen voor overblijfkrachten met als doel samen werken in structuur. Ook voor coördinatoren heb ik in het verleden workshops gegeven: boeien en binden.

Kinderdialoog


Mijn werk als coördinator combineer ik met andere werkzaamheden. Zo ben ik een aantal jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Brede Scholen in Goirle, bijzonder om een dergelijk traject mee te bewandelen!

Tevens ben ik dialoogbegeleider, een gespreksvorm waarbij luisteren naar het verhaal van een ander centraal staat. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld 77 Goirlese kinderen uit groep 8 laten kennis maken met de Kinderdialoog, een fantastische ervaring.

Dan heb ik nog twee geweldige dochters, 19 en 21 jaar. Beiden studerend. En wat zo leuk is: allebei komen ze wel eens ondersteunen bij het overblijven!

Yolanda van Leest
yolandavanleest@home.nl