zaterdag 30 mei 2015

rubriek: ,

Zoem zoem ... prrrrrrik ... auw!

Volgens de voorspellingen krijgen we een hele warme zomer, dat wordt genieten, lekker veel buiten zijn! Ook voor de TSO een periode waarbij er mogelijk ook vaak buiten geluncht wordt, gezellig de tafels buiten, kleurige kleden en vrolijke kinderen genietend in het zonnetje.

Wespen


Wespen lijken op het eerste gezicht alleen maar heel vervelende beestjes die het leven van een kind zuur maken als het net een hap van die heerlijke krentenbol of het lekkere ijsje wil nemen. Toch hebben de wespen ook nog een ander doel: het eten van schadelijke insecten. Een wesp steekt alleen als hij in het nauw gedreven wordt. Helaas hebben de kinderen dat niet altijd in de gaten en zijn ze soms de klos. Auw! Het kind begint plotseling te huilen en heeft dan een rode bult op de huid, met soms ook bleke randen en heeft pijn of jeuk.

Wat kunnen je als TSO medewerker doen bij een steek?


Als het kind gestoken is door een BIJ, zit vaak de angel nog in de bult. In eerste instantie moet je deze angel verwijderen. Hoe, daar verschillen de meningen nog wel eens over. Je moet voorkomen dat je de gif zakjes niet beschadigt en zo het gif, wat nog in de angel zit, in het lichaam komt. Daarom kun je het beste de angel verwijderen door deze met je nagel of de botte kant van een mes uit de bult te strijken.

Een WESP heeft geen angel maar weerhaakjes en daardoor blijft alleen het gif achter in de huid. Je eerste reactie is met je mond het gif uit de beet zuigen. Let op: spuug het gif dan wel uit!
Een vacuümpompje (zie foto) kan ook een handig middel zijn om na een beet de vloeistof (gif) die in de bult zit te verwijderen. Je zuigt dan veilig en snel het gif uit de bult. Deze pompjes kun je kopen bij de drogisterij. Daar zit dan ook een duidelijke gebruiksaanwijzing bij.

Wat kunnen we doen tegen de pijn en jeuk?


Daarna kun je de jeuk en of de pijn beperken door de insektensteek te koelen. Dit kan bijvoorbeeld door een nat kompres, gaasje, washand of doekje op de steekplaats te leggen. Bij de apotheek of drogist verkopen ze ook speciale zalf of lotion om de pijn/jeuk te verzachten.

Wat doen we nu als het kind in de keel of mond is gestoken?


Als er in de mond of keel is gestoken, kan de bijtwond gaan zwellen en kan het wat lastiger worden om te ademen. Ga dan direct naar een huisarts of ziekenhuis en laat het kind dan op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan!

Soms is het niet zo onschuldig en dan?


Meestal is een insektensteek onschuldig en heeft het kind alleen wat last van de pijn of de jeuk. Als het kind allergisch is dan bellen we altijd 1-1-2. Het kind kan dan het bewustzijn verliezen of heel erg rood zien. Soms hebben deze kinderen ook een EpiPen. Het gebruik van de Epipen is voorbehouden aan het kind zelf of hiertoe geïnstrueerde mantelzorgers, maar dan moet toch altijd nog 1-1-2 gebeld worden.

Hoe kunnen we voorkomen dat er door een wesp of bij gestoken wordt?


Er zijn een paar dingen die we kunnen doen:
  • Zoetigheden (jam en fruit) goed afdekken;
  • Een wespenval ophangen;
  • Als er een wesp om het kind heen zoemt, laat het kind dan rustig blijven. Als je het beest met rust laat heeft het ook geen reden om te steken;
  • Laat de kinderen met rietjes uit pakjes en blikjes drinken. Zo voorkom je dat een kind de wesp die in het pakje zit in de mond krijgt.

Ik wens jullie een hele mooie zomer en geniet lekker van de schoolvakantie die er al heel snel weer zit aan te komen!