zaterdag 16 mei 2015

rubriek: ,

Speelotheek: Doe meer met minder

Speelgoed is het visitekaartje van je opvang. Waar jullie kinderen mee laten spelen zegt iets over jullie. De inhoud van de speelgoedkast zegt iets wat jullie van kinderen verwachten, wat jullie wel en niet waarderen en wat jullie van de voorwaarden voor goed spelen weten.

Budget is geen voorwaarde voor goed


Mijn stelling‘Budget is geen voorwaarde voor goed‘ veroorzaakt vaak commentaar. Bijvoorbeeld: ‘We hebben geen budget,we krijgen alles!’ Budget zegt niets over visie. Een kast gevuld met ‘pedagogisch verantwoord blank houten speelgoed’ is niet per definitie beter dan dezelfde kast gevuld met tablets, of Action-aanbiedingen. Zo’n kast is wel anders. Jullie bepalen de inhoud. Jullie bepalen wat kan en mag en daarmee hebben jullie veel invloed op hoe, waar, waarmee kinderen spelen.

Aan jullie om criteria vast te stellen


Bijvoorbeeld:
  • Speelgoed moet veilig, heel en compleet zijn
  • Speelgoed moet goed schoon (te maken) zijn
  • Speelgoed moet geschikt zijn voor de leeftijd van jullie doelgroep
  • Speelgoed moet makkelijk op te bergen zijn
  • Speelgoed mag niet storend zijn
Het zijn maar voorbeelden van criteria. Meer is mogelijk.

Speelgoed is alles waarmee veilig te spelen is


Uitstekende tussenschoolse opvang groepen laten zich uitdagen om uitsluitend gebruik te maken van dingen die niets kosten (natuurproducten, werkwoorden), of dingen die ooit iets gekost hebben maar nu niet meer (lappen, dozen, enz.) en dingen die hooguit €2 kosten (inderdaad Actionbuizen, -trechters, -scheerschuim, enzovoorts).

Inspraak is iets anders dan beslissingen aan kinderen overlaten


O, jullie bepalen niets! Kinderen mogen zeggen wat jullie moeten aanschaffen! Inspraak, noemen jullie dat. Nee, dat is geen inspraak. Dat is beslissingen overlaten aan kinderen die aankopen nog niet kunnen overzien. Kinderen vragen niet wat ze nodig hebben, maar wat ze willen hebben. Zoals ze zelden vragen om wortelen, maar vaak patat wensen. Natuurlijk mogen kinderen wel eens hun zin, maar wij beslissen wanneer, waarom en hoe. Wij kiezen voor de groep.

Visie bepaalt keuze


Jullie dragen de verantwoording voor jullie doelgroep met de bijbehorende heel specifieke voorwaarden. Achter die voorwaarden zit, als het goed is, jullie visie. Jullie kunnen bijvoorbeeld geen batterijen in speelgoed wensen (een batterij gaat 8 uur mee, dat is hooguit tweeweken overblijftijd), of geen rage, of speelgoed voor een korte tijd, geen pistooltjes of heel geliefd speelgoed (Kinetic zand, tafelvoetbal) omdat alle kinderen daar tegelijkertijd mee willen. Aan jullie de keus. Maar kiezen is moeilijk en veel wil je wel even, of eens uitproberen, of voor dat ene kind of… daar is nu juist een speelotheek goed voor.

Speelotheken


Speelotheken zijn meer dan organisaties waar speelgoed lenen goedkoper is dan kopen. Het zijn laagdrempelige organisatie gericht op het geven van pedagogische informatie over spelen door middel van het uitlenen van goed speelgoed. Via een speelotheek kan iedereen, dus ook scholen en TSO’s lenen om uit te proberen, te variëren, aan te sluiten op thema’s, voor bijzondere gelegenheden (sportspeelgoed, speelgoed in XL-size), of iets bijzonders zoals bijvoorbeeld een Swinxsmodule om spelletjes op het plein te inspireren. Zoek een speelotheek in de buurt door op speelotheken.nl via de landkaart een postcode in te drukken, voor een speelotheek bij jou in de buurt.