donderdag 28 mei 2015

rubriek: ,

Belastingaanslag 2014 ontvangen?

En heeft u -PER ABUIS- uw vrijwilligersvergoeding in uw belastingaangifte verwerkt?


Helaas treft ik nog steeds tso-organisaties en tso-vrijwilligers die hun vrijwilligersvergoeding 'netjes' hebben opgegeven aan de belastingdienst in hun jaarlijks Inkomstenbelasting-aangifte. Ondanks het feit dat ieder denkt aan deze verplichting te moeten voldoen, denkt de belastingdienst hier anders over en ziet dit als inkomen. Niet omdat zij moeilijk doen, maar omdat u GEEN juiste aangifte heeft gedaan. Het is voor de Belastingdienst immers niet inzichtelijk waar, hoe en wanneer u dit inkomen heeft vergaard. Zij
zien alleen een geldverstrekker en een ontvangen bedrag.

Dit kan gevolgen hebben voor uw:

  1. Afdracht van premie en loonheffing
  2. Terugbetaling Huur- en/of Zorgtoeslag
  3. Vermindering van aftrekposten
  4. Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten
  5. Studiefinanciering voor uw kinderen
  6. Terugbetaling kindgebonden budget.

Regelgeving vrijwilligersvergoeding


Als u voldoet aan de regelgeving van de belastingwet m.b.t. de vrijwilligersvergoeding (zie belastingdienst.nl bij vrijwilligerswerk), hoeft u en/of uw tso-organisatie geen aangifte te doen. Zie mijn eerdere bericht: Vrijwilligersvergoeding is GEEN 'Inkomsten uit overig werk'.

Doe een herstel-aangifte


Door tijdig alsnog de juiste aangifte te doen kunt u het tij nog keren. Dit doet u door nogmaals u aangifte in te sturen en uw ontvangen vrijwilligersvergoeding weg te laten uit uw aangifte. Stel ook uw tso-organisatie hiervan op de hoogte en laten zij zich eens goed informeren door hun accountant of belastingadviseur.