dinsdag 21 april 2015

rubriek: ,

Spelen met kosteloze materialen

Tijdens de tussenschoolseopvang zullen een aantal kinderen zich goed kunnen vermaken, anderen vragen hierin wat meer begeleiding van de TSO-medewerker. Nieuwe spelmaterialen geven vaak nieuwe spelideeën en spelmogelijkheden!

Kosteloze materialen


Tja, wat zijn kosteloze materialen? Hiermee worden materialen bedoeld die normaal gesproken vaak weggegooid worden. Denk hierbij onder andere aan wc-rolletjes, verpakkingen van voedsel, plastic flessen of dozen.

Voor alle kinderen van de basisschool


Zowel voor jonge kinderen als oudere kinderen is spel met kosteloze materialen erg interessant. Als tso-medewerker kun je een oproep doen aan ouders (of aan school) om deze materialen te bewaren en in te leveren bij de tussenschoolse opvang. Ook bij bedrijven kun je vragen naar verschillende materialen. Winkeliers hebben bijvoorbeeld wel eens grote dozen over, zeer geschikt voor het bouwen van een huisje.

Heb je de materialen verzameld, wat dan?


Wees creatief en ontdek samen met de kinderen hoe je met deze materialen kunt spelen. Begin eens met stapelen of sorteren. Sta open voor het spel dat er ontstaat! Ook het combineren van deze materialen met de aanwezige spelmaterialen geeft nieuwe spelideeën. Combineer duplo met servetten, lego met kleine stukjes touw of kleine verpakkingen als winkelmateriaal.

Geen inspiratie? Alles is mogelijk!


Bouw een mooie knikkerbaan van wc-rolletjes of rietjes. Een iglo of muur van oude melkpakken. Een huis, boot, kasteel of winkeltje van een grote doos. Een draak van servetten. Voelzakjes van water, zeep en een stuk plastic. Gebruik plastic flessen om muziekinstrumenten te maken. Gevuld met verschillende materialen geeft elke fles een eigen effect. En bedenk dat in het spel van kinderen bijna alles mogelijk is!