woensdag 15 april 2015

rubriek: ,

Ons Fruitproject

Enkele jaren terug, aangemoedigd door het schoolproject schoolgruiten.nl, is er tijdens een tso-teamoverleg besloten om elke 1e week na een schoolvakantie, fruit en/of groente te presenteren aan de kinderen die overblijven.

Sponsoring


We doen ons best om de TSO betaalbaar te houden en gingen dus op zoek naar sponsoren, om ons initiatief jaarlijks te kunnen continueren. We stonden versteld hoe snel we toezeggingen kregen uit diverse, soms onverwachte hoek. De fruittelers, maar ook plaatselijke huisarts, onze conciërge met een appelgaard en de plaatselijke supermarkt waren bereid dit project te ondersteunen.

Verrassend


De totale winst voor onze 1e week, zo na de vakantie, was 200 tomaten, een hele grote kist appels en ongeveer 35 komkommers. Dat was binnen: hier konden we wel 350 tso-kinderen mee verrassen.

Met vereende (tso-)krachten


Vooraf aangekondigd stond ik, gewapend met een kaasschaaf, huishoudfolie, snijplank en een scherp mesje ruim voor tso-tijd bij onze school. De verdere inzet was aan de tso-medewerkers, zij moesten immers ook een half uurtje eerder komen, om fruit en groente schoon te maken.
Tijdens het uitwisselen van de laatste nieuwtjes, en dat waren er weer veel zo na een vakantie, werden de vitaminebommen schoongemaakt en op schalen per groep verdeeld. Ja ons team, 1 man en 15 vrouwen, kan beppen en breien tegelijk. Wat een teamwork, heel gezellig!

Resultaat


Na de boterham konden de kinderen genieten van dit vitaminerijke lekkers, alles ging schoon op. Aan het tso-team de taak om de schalen en messen schoon te maken. Klaar voor de volgende dag, om weer van voor af aan te kunnen beginnen. Ik heb er tomatenrode wangen van gekregen en ben er een beetje appelig van geworden, maar met onze vereende tso-krachten is het een groot blijvend en gratis succes.

Minder of geen snoep, meer fruit


Wij blijven dit tso-fruitproject voortzetten. En nu enkele jaren later kan ik constateren dat de kinderen zelf meer fruit meenemen. Snoeptomaatjes, kleine komkommertjes, mandarijnen enzovoorts, zie ik nu regelmatig terug in de broodtrommels.

Iets voor uw organisatie?


Informeert u eens bij uw supermarkt, de fruitteler, de huisarts of de marktkoopman of zij dit idee kunnen sponsoren!