dinsdag 24 maart 2015

rubriek: ,

Ik heb geen trek…

Komt deze zin jou ook bekend voor? Hoor je hem regelmatig aan de lunchtafel tijdens de TSO? In deze column meer over het stimuleren van kinderen die weinig trek hebben en kieskeurig zijn. En ook over hoe je de ouders erbij kan betrekken.

Tijdens de TSO


Er zijn altijd wel een aantal kinderen die weinig eten, want geen trek. Of veel praten en daardoor hun trommel niet leeg eten of het gewoon niet lekker vinden wat in de trommel zit. Hoe zorg je ervoor dat ze wel gaan eten?

Geef zelf het goede voorbeeld


Goed voorbeeld doet volgen. Ga dus gezellig samen met de kinderen aan tafel en eet. Eventueel ga je dichtbij de moeilijke eters zitten. Je kan vragen aan de kinderen stellen over wat ze eten, wat ze lekker vinden en maak ze nieuwsgierig naar elkaars trommel.
Zorg ook dat er voldoende tijd is om te eten. Zodat ook de langzame eters of kinderen die veel praten de tijd hebben om de trommel leeg te eten.

Complimenten


Geef de kinderen complimenten over hun eetgedrag. Bijvoorbeeld wat eet je netjes, wat zit je netjes op je stoel of ik zie dat je trommel al bijna leeg is, wat goed.

Maak de lunch gezellig


Zorg dat het gezellig is om te lunchen. Leg bijvoorbeeld servetjes of een tafelkleed(je) op tafel of zet een vaasje met bloemen neer.

Negeren


Negeer het niet-eten. Wellicht is het een manier van negatief aandacht trekken. Zeg er 1x iets van en negeer het gedrag verder. Tenzij het de spuigaten uitloopt natuurlijk.
Ga, nadat je er wat van gezegd hebt, met andere kinderen in gesprek en complimenteer hen met de manier waarop ze eten. En geef ook de aangesprokene een compliment als deze goed gaat eten.

Betrek ouders erbij


Jij ziet hoe de kinderen eten, wat voor gedrag ze daarbij hebben en of de trommel leeggaat. Als een kind dagelijks aangeeft het niet lekker te vinden wat er in de trommel zit, dan kan je in overleg gaan met de ouders. Geef aan wat je opvalt en vraag wat zij zouden kunnen veranderen aan de inhoud van de trommel om dit gedrag te veranderen. Misschien is het iets simpels als ander beleg, een leuk prikkertje in de trommel, wat groenten erbij of een lief briefje van papa en/of mama.

Een beetje aandacht van jouw kant en van de ouders doet vaak al wonderen!

Liesbeth Smit, Prima Voeding