donderdag 12 februari 2015

rubriek: ,

Zó houd je plezier in je werk!

Het is vaak ontzettend lastig om medewerkers te vinden voor het werk tussen de middag op school, maar ze binnenboord houden is nog moeilijker. Ervoor zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven, is daarom zo belangrijk voor de voortgang van de opvang. In hoeverre er sprake is van werkplezier, zal bepalen hoe lang een tso-medewerker het werk zal willen blijven doen.

Wachtlijsten en complimenten


Ervaring leert dat werkplezier besmettelijk is, het heeft een positief effect op samenwerkers. Dat is één van de redenen waarom sommige TSO’s kunnen werken met een wachtlijst voor tso-medewerkers. Het is zo leuk om daar te werken, daar wil je bij horen! Een compliment geeft je een gevoel van waardering en een enorme energie, daarmee heb je nog meer plezier in je werk!

Afwisseling in je werk doet je goed


Ondanks dat er sprake is van een vaste routine, zijn er meerdere mogelijkheden om voor afwisseling te zorgen. Als er sprake is van een vast team kan bijvoorbeeld voor wisseling van werkplek gekozen worden. Een frisse blik op het werk of de groep kinderen kan veel plezier opleveren. Zorg ervoor dat het werk uitdagend blijft.

Zelfstandig functioneren voor voldoening


Als alle tso-medewerkers goed op de hoogte zijn van álle afspraken en regels die betrekking hebben op de lunchpauze, zijn zij zelfverzekerder en kunnen zij zelf de juiste beslissingen nemen.

Goede relatie met collega’s geeft je een goed gevoel


In een fijne sfeer samenwerken maakt dat de TSO voor de kinderen ook direct gezellig is. Werk aan je team. Leer je collega’s kennen, begrijp je collega’s beter, maak goede afspraken en help elkaar als het kan. Benut de vergaderingen ook om tso-medewerkers naar hun eigen inbreng te vragen.

Goede relatie met de leidinggevende voor vertrouwen en waardering


In de TSO moet je rekening houden met meerdere leidinggevenden: de leerkracht (het zijn tenslotte ook haar/zijn kinderen en vaak zijn/haar lokaal), de tso-coördinator, de directeur van de school, en/of de leidinggevende van de kinderopvangorganisatie.
Daarom is dit facet zo lastig en is het dus ook zó belangrijk dat hier veel aandacht voor is. Van wie mag je wat verwachten? Hoe zit het met de gezagsverhoudingen en wat heeft dit tot gevolg voor de omgang met de kinderen? Zorg ervoor dat iedereen het vertrouwen en de waardering ontvangt die zij/hij verdient, dan verbetert de sfeer. Zorg voor een open dialoog met de verschillende partijen!

Persoonlijke ontwikkeling


Je wilt je ontwikkelen, in welke positie je je ook bevindt. Voor tso-medewerkers sluit een jaarlijkse trainingsdag goed aan op dit facet van werkplezier.

Veel succes en plezier in de TSO!