donderdag 5 februari 2015

rubriek: ,

Hoe kun je als overblijfteam ouders in financiële nood helpen?

Ik hoop dat u er als overblijfteam of coördinator nog nooit mee te maken hebt gehad, maar er zijn in Nederland steeds meer gezinnen die de eindjes financieel niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Hoe herken je de ouders?


Dat is nou het lastige aan de hele situatie. Ze hebben geen sticker op het voorhoofd en zullen het zeker niet zomaar zelf tegen u zeggen. Hier komt u vaak na een lange tijd pas achter. Als je eenmaal op de hoogte van de situatie bent, dan is het goed om wat meer van de hulp mogelijkheden te weten.

Hulp via de Gemeente


Veel gemeentes hebben voor schoolkosten mogelijkheden om ouders in financiële nood tegemoet te komen. Dit wordt bijzondere bijstand genoemd. Ouders moeten dit wel zelf aanvragen via de Sociale Dienst en de mogelijkheden hangen af van de inkomsten!
Let op: bijzondere bijstand moet elk schooljaar opnieuw worden aangevraagd door de ouders.

Hulp via particuliere fondsen


Als er bij de Gemeente niets te regelen valt, dan kan een particulier fonds mogelijk te hulp schieten. Stichting Leergeld is zo’n particulier fonds. Ze hebben momenteel al 75 locaties door heel Nederland. Indien het inkomen van de ouders minder dan 120% van het bijstandsniveau is, kan er mogelijk een financiële tegemoetkoming worden geregeld.

Dus……


In het belang van de eigen financiële administratie en ook van de school kan je met deze informatie deze ouders toch een beetje begeleiden. Meer informatie hierover is te vinden bij het Nibud en Stichting Leergeld.