dinsdag 3 februari 2015

rubriek: , , ,

Hoe ga je om met ouders die maar niet willen betalen?

Je kent het vast wel, de ouders die je al enkele malen een brief hebt meegegeven. Waar je ook al een mailtje aan hebt gestuurd en zelfs de voicemail ingesproken. En dan nog reageren ze niet maar laten wel hun kind (of kinderen) overblijven.

Het zijn slechts enkelen die veel werk veroorzaken!


Je overblijfadministratie loopt eigenlijk wel lekker, weinig om je zorgen over te maken. En dan zijn er toch enkele ouders die je eigenlijk veel meer tijd kosten dan de hele administratie. Hoe vervelend kan dat zijn? Hoe pak je deze ouders aan?

Opleggen van sancties


Er zijn coördinatoren die proberen met het opleggen van een sanctie het tij te keren. Een keer extra overblijven betalen of een boete opleggen, ja soms zelfs dreigen met uitsluiting van de TSO.

Vooroordelen


Deze ouders worden vanzelfsprekend sneller in de gaten gehouden. Als ze met nieuwe schoenen het schoolplein opkomen of met een smartphone staan te bellen, dan wordt er best weleens gedacht “Waar doen ze dat van? of “Oh, dat kunnen ze wel betalen”. Dit kan een vooroordeel zijn, immers je bent nog niet op de hoogte van de werkelijke situatie.

Vreemde ogen dwingen


Je bent ten einde raad, hebt alles al geprobeerd maar krijgt geen contact of reactie. Wat moet je dan doen? Vreemde ogen dwingen, zeggen we bij Murlen Dienstverlening. Vaak helpt het als een niet bekende partij contact opneemt met deze ouders. Want heeft u er al eens aan gedacht dat ze misschien wel omstandigheden hebben die ze liever niet aan relatief bekenden willen/kunnen melden. Soms weet de directeur ook nog niet van die situatie.

Handige tips om eerst te proberen


Zoek uit of de directie op de hoogte is van de situatie van het gezin. Uiteindelijk is de directie eindverantwoordelijk voor de TSO. Vraag in je team na of iemand iets meer weet van het gezin.

Uitbesteden dan maar?


Als je jezelf herkent in deze situaties maar je komt toch niet tot een oplossing, denk er dan eens over na om het najagen van dit soort ouders uit te besteden. Murlen Dienstverlening is al sinds 1998 actief met het voeren van overblijfadministraties. Wij kunnen u in dit soort gevallen helpen met onze praktijkervaring.

Nills Mureau, Murlen Dienstverlening