Behoeften van jou en van de kinderen
Kinderen komen ook met verschillende behoeftes bij jou in de overblijf: bewegen of juist rust, liever steeds dezelfde overblijfouder of maakt niet uit, honger of nog niet zoveel, iets vertellen of even niks willen zeggen. En dan ben jij er ook als overblijfouder met je eigen behoeftes! Bijvoorbeeld gezelligheid en dat mag best een beetje druk of moeite met lawaai.
Tips en trucs voor de start van de TSO
Het kan een troost zijn dat meesters en juffen het ook niet altijd lukt terwijl zij daarvoor opgeleid zijn. Sommige overblijfouders hebben het van nature in zich of hebben de kunst zich goed eigen gemaakt. Anderen vragen zich wanhopig af; kan ik dit ooit leren? Jawel, met wat tips en trucs en oefenen, kom je een heel eind. De belangrijkste tips op een rij:
- Als het mogelijk is, verwelkom de kinderen bij de deur. Als jij bij hen in het lokaal binnenkomt, groet de kinderen.
- Beweeg je rustig door het lokaal, maak een praatje hier en daar en kijk goed wanneer je kunt starten met de overblijf: is iedereen al zover?
- Geef een duidelijk signaal; doe de deur dicht, zeg iets als: “OK, we gaan beginnen”, klap in je handen, steek je arm omhoog, tik op het bord. Kies wat de school als stilteteken heeft of wat bij jou past en wat werkt.
- Kies een centrale positie in de ruimte, waar iedereen je goed kan zien
- Maak jezelf groot, blijf stil staan, straal enthousiasme uit, kijk vriendelijk en rustig om je heen
- Noem namen als kinderen nog niet stil zijn, maak gebruik van je lichaamstaal. Bijvoorbeeld het gebaar van sssstttt en oogcontact maken
Positief en gewenst gedrag benoemen
Benoem vooral dat wat goed gaat, geef de kinderen die al stil zijn een compliment en zeg dat je nog even wacht totdat iedereen stil is. Blijf vriendelijk en rustig rondkijken en blijf gewenst gedrag benoemen. Praat niet te lang, wees duidelijk en concreet. Wees opgewekt en positief. Probeer veel te lachen en contact te maken. Zo gaat het zeker lukken!