1. Stil zijn om te bidden
Dit is een tip van een kind. Doe het licht in het lokaal even uit. Een mooi non-verbaal signaal. Bidden klaar? Licht weer aan. In de klas van dit meisje werkt het heel goed. De tso-medewerker hoeft inmiddels niet meer om stilte te vragen!
2. Doppen draaien
Vooral de jongens in de onderbouw vinden het vaak heel leuk en interessant om met de doppen van hun drinkbekers op de tafel te draaien alsof het tollen zijn. Door het draaien ontstaat een centrifugekracht. De doppen schieten weg. Sta eens toe om de doppen te draaien. Maak er een activiteitje van. Vraag de kinderen hoe het kan dat de doppen wegschieten. Jij bepaalt hoe lang het duurt. Daarna verzamel je de doppen en keert de rust weer terug.
3. Jongens en zitten
Voor jongens kan het moeilijker zijn om te blijven zitten tijdens het eten omdat zij vaak beweeglijker zijn dan meisjes. Moeten ze echt helemaal op hun stoel zitten of mogen zij ook op 1 been staan of met 1 knie op de stoel hangen zolang zij maar niet gaan lopen? Je kunt dit eens uitproberen. Je hoeft dan niet steeds op hen te reageren als ze niet zitten.
4. Trage eters
Kinderen die traag eten of snel afgeleid zijn kun je meer bij je in de buurt houden. Geef de trage eters ook weer niet teveel aandacht. Maak overzichtelijk wat er gegeten moet worden, de rest terug doen in de brooddoos. Eventueel bij kleuters 1 boterham in 6 stukjes = 6 hapjes snijden. Het kind kan dan zelf tellen hoever hij is.
5. Onrust aan tafel
Als de groepssamenstelling aan een tafel keer op keer teveel onrust geeft, kun je de kinderen uit elkaar halen. Doe dit voor het eten en vertel rustig en vriendelijk waarom. Toon begrip voor eventueel verzet maar ga niet in discussie. Blijf rustig en duidelijk.
6. Aandacht richten
Je kunt de aandacht van kinderen vangen door een kort (vraag)spelletje, raadseltje o.i.d. te starten. Ga er even bij zitten en vertel een anekdote of praat over iets dat hun interesse heeft. Voor de midden en bovenbouw bijvoorbeeld: Ik heb gehoord dat er een man in India woont die vingernagels heeft van 7 meter lang!! Hoe zou hij een deur openen? Denken jullie dat hij in zijn neus kan peuteren? etc.
7. Blijf jij zitten?
Wees je bewust van het feit of je zelf staat en rondloopt tijdens het eten. Als je van de kinderen verwacht dat ze blijven zitten maar dit zelf niet doet geef je een tegenstrijdige boodschap. Kinderen kunnen daar heel gevoelig voor zijn.
Veel succes in de TSO!