woensdag 28 januari 2015

rubriek: , ,

Voedselallergie en TSO

Je kent vast wel mensen met een voedselallergie, misschien heb je wel kinderen met een voedselallergie onder je hoede tijdens de TSO. Dit kan een hele uitdaging zijn. Hoe kan je deze kinderen het beste begeleiden en waar moet je op letten? Hieronder vindt je tips.

Bespreken met ouders


Bespreek goed met de ouders voor welke voedingsmiddelen een kind allergisch is. Bespreek ook welke voedingsmiddelen problemen kunnen geven en welke zeker niet en maak een dossier. Zodat ook de overdracht goed geregeld is.

Afspraken met ouders


Maak goede afspraken met de ouders en zorg dat je goed weet wat je moet doen als eventuele klachten optreden. Bespreek wanneer je kan helpen met een inhaler en wanneer het noodzakelijk is de Epipen te gebruiken. Bewaar deze laatste ook altijd op een vaste plaats vlakbij of in de eetruimte.

Risico's bij knutknutselactiviteiten


Bedenk dat ook knutselactiviteiten risico’s inhouden. Een pindaketting rijgen kan voor een kind met pinda-allergie een risico vormen. En in sommige lijmsoorten zitten gluten of viseiwitten. Deze kunnen dan een risico zijn voor een kind met coeliakie of allergie tegen vis. Leg ook dit vast in een dossier en schaf knutselmaterialen aan die geen problemen zullen geven. Ouders weten vaak wat je kan aanschaffen.

Kruisbesmetting


Voorkom kruisbesmetting door bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde mes of bord of materiaal dat niet goed schoon is. Zorg ook dat producten uit trommeltjes niet worden uitgewisseld.

Schoonmaken


Was handen en gezichten na het eten en drinken; vochtige tissues zijn hierbij handig. Schoonmaken met zeep verwijdert allergenen prima! Ook bijvoorbeeld pinda- en notensporen. Houd alles schoon. Materialen, speelgoed, meubilair en een de vloer!

En verder


Houd een extra oogje in het zeil van het allergische kind en zijn directe tafelburen.
Bestel de folder Met voedselovergevoeligheid naar school via voedselallergie.nl.
Vraag een in voedselallergie geschoolde diëtist om een workshop te geven voor de TSO medewerkers.

Liesbeth Smit, Prima Voeding