Wanneer is een kind onderkoeld?
Buiten spelen is fijn voor het kind en gezond. Vaak krijg je dan ook wel een natte broek en sokken en als je dan lang doorgaat krijg je het wel snel koud. Dan kunnen kinderen onderkoeld raken. We spreken over onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 35 graden is gekomen. Het lichaam verliest dan meer warmte aan de omgeving dan het zelf maakt.
Het menselijk lichaam verbrandt de hele dag en nacht door energie om zijn functies te vervullen. Hierbij komt warmte vrij wat gebruikt wordt om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je te weinig warmte produceert of te veel warmte aan de omgeving afstaat kan je lichaamstemperatuur te laag worden.
Hoe kun je warmte nu verliezen?
Warmteverlies is afhankelijk van veel factoren, bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de wind of de mate van bescherming van je kleding. Natuurlijk speelt de bouw en conditie van het kind ook een rol.
Misschien weet je het zelf ook nog wel van vroeger hoe vervelend het was om met natte sokken in je koude laarzen te moeten lopen en dan langzaam heel erg koude voeten te krijgen.
Wanneer kun je onderkoeld raken?
- bij te lang schaatsen of fietsen in de kou
- of als het kind in het water heeft gelegen
- of als het kind na een val of ongelukje te lang op straat ligt zonder bescherming
Hoe kun je het voorkomen?
Door een goede isolerende laag kleding aan te trekken kun je onderkoeling voorkomen. Ook door natte kleding uit te trekken.
Wat zien we aan een kind wat het koud heeft?
Het kind is nog bij bewustzijn, dat betekent dat als hij tegen je praat of als je hem roept en even licht aan zijn schouders schudt hierop reageert. Maar hij rilt wel en heeft het heel koud. Vaak zien ze bleek en soms zie je ook wat blauwe vlekken.
Wat gaan we dan doen?
- Het kind lekker naar binnen halen in een warme omgeving of als je buiten bent een beschutte omgeving, even uit de wind.
- Natte sokken en kleding doen we uit en we drogen het kind goed af.
- Dan gaan we het kind langzaam lekker opwarmen, bijvoorbeeld met een deken, of een warme douche (max 38 graden). Vergeet het hoofd ook niet, deken over het hoofd of zijn warme muts op laten.
- Als het kind niet misselijk is en niet suf, mag je ook wat lauwwarme thee met veel suiker geven. Erg lekker is ook een beker warme chocolademelk, misschien verwennen met een klein toefje slagroom? Op dit moment staan er in de supermarkten volop schappen met pakken chocolademelk.
Heerlijk toch, lekker buitenspelen en dan verwend worden met een heerlijke beker warme chocomel, weer opgewarmd en klaar voor een middag actief in de klas….
Geniet van het mooie winterweer, en hamster alvast een paar pakken chocomelk, kan geen kwaad!