woensdag 21 januari 2015

rubriek: ,

Columnist Louise Schalkoort, trainer en instructeur EHBO

Mijn naam is Louise Schalkoort. Als trainer/instructeur EHBO, BHV en alle andere EHBO-gerelateerde cursussen, leer ik ook ouders en beroepskrachten in het onderwijs en in de opvang, hoe te handelen bij ongelukjes. Het is heerlijk om deze trainingen of workshops op locatie te geven, een leuke, heel afwisselende baan.

Van EHBO-diploma tot Schalkoort Advies


Inmiddels is het al weer 22 jaar geleden dat ik mijn EHBO-diploma ging halen. Bart, onze zoon, was toen net geboren. Ik had wel het idee dat het handig zou zijn te weten hoe te handelen als er iets met hem of een van zijn vriendjes of vriendinnetjes zou gebeuren. Toen hij vervolgens in groep 8 zat, ben ik op de basisschool de kinderen van zijn klas EHBO-les gaan geven. En dat doe ik nu nog steeds op dezelfde school.

Instructeur Eerste Hulp


EHBO is een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik ben de opleiding instructeur Eerste Hulp gaan volgen, zodat ik ook de bevoegdheid heb om volwassenen op te leiden. Daarnaast ben ik actief vrijwillig EHBO-er bij het Rode Kruis, bij evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse. EHBO is echt mijn passie en ik heb altijd heel veel plezier in de lessen of workshops die geef. Afgelopen week heb ik de medewerkers van de BSO opgeleid, waar Bart 8 jaar is opgevangen.

TSO-medewerkers bijpraten


Ik praat regelmatig TSO-medewerkers van verschillende scholen bij. Wat is er gebeurd, wat hebben jullie gedaan en wat zou je eventueel nog anders kunnen doen? Met elkaar of met de kinderpopjes oefenen, maken de training levendig en kan er in een ontspannen sfeer geoefend worden. Iedere training is weer anders, en altijd leuk!

De veiligheidsblik gericht op de TSO


Het begeleiden van kinderen vind ik een vak apart. De kinderen moeten rustig hun lunch kunnen opeten en daarnaast ook even lekker kunnen spelen voor ze weer een hele middag in de banken gaan. Vooral het veilig spelen is belangrijk. Bij een cursus op locatie kijk ik ook graag met een veiligheidsblik mee. Preventie, het voorkomen van ongelukjes en het voorkomen van onveilige situaties, is natuurlijk punt 1 waar aandacht aan besteed kan worden.

Columns over veiligheid, preventie en ongevallen


De columns die ik zal schrijven gaan over veiligheid, preventie, ongevallen en vooral ook hoe te handelen in bepaalde situaties. Wanneer gaan we de ouders bellen, of moeten we een huisarts of andere professionele hulp inschakelen? Dat doe ik in begrijpelijke taal en praktisch, zodat de tips en adviezen makkelijk op te volgen zijn.

Kinder-EHBO voor de TussenSchoolse Opvang


Wil je met je groep TSO-medewerkers op je eigen locatie bijgepraat worden, een workshop volgen of misschien een hele kinder-EHBO cursus? Ja? Dan ben je bij mij op het juiste adres. Het is altijd leuk als je contact met me opneemt, ook als het alleen een vraag is, dat kan allemaal, ik doe het graag! Je kunt mij ook volgen op Twitter @louise_loesje.

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is voor ouders dat hun kinderen op een gezellige, maar ook veilige manier opgevangen worden. Dat ouders er vanuit kunnen gaan dat de tso-medewerker ook goed weet wat ze in voorkomende situatie moet doen.

Veel plezier met de kinderen, geniet ervan!