zondag 30 november 2014

rubriek: ,

De lunchtrommel

Van alles komt er voorbij in de lunchtrommels. Van simpele boterhammen met pindakaas tot kunstwerken in bento-achtige lunchtrommels van creatieve moeders. Wat is nu een gezonde lunch? En hoe kan je als TSO-medewerker de inhoud van de trommels beïnvloeden?

Gezond lunchen


Een gezonde lunch bestaat uit 2 tot 3 sneetjes brood met halvarine en beleg. Het liefst zien we natuurlijk meergranen of volkoren brood in de trommel. Dit geeft meer verzadiging en is beter voor de stoelgang dan wit brood. Maar af en toe een kleine krentenbol, bolletje, krentenboterham, witte boterham in de broodtrommel maakt de lunch afwisselend en zorgt ervoor dat kinderen hun trommel leegeten.

En de variatie zit hem natuurlijk ook in verschillende soorten beleg: bijvoorbeeld kaas, vleeswaren, humus, pindakaas, jam, notenpasta, appelstroop, gekookt ei, (zelfgemaakte) eisalade, sandwichspread of vis.

Daarnaast kan je de trommel aanvullen met groenten, zoals reepjes paprika, stukjes komkommer, kerstomaatjes, blaadje sla of tuinkers enz. En als laatste wat fruit erbij een mandarijntje, stukje appel, banaan, peer, gedroogd fruit of in de vorm van een fruitsmoothie. Samen met een beker melk, karnemelk of water maakt het de gezonde lunch af.

Tips voor de tso-medewerker


  • Overleg met de directie over het opstellen van regels voor een gezonde lunchtrommel. Bijvoorbeeld geen snoep, koek, chocolade en chips in de trommels. Of alleen water en (karne)melk bij de lunch.
  • Wellicht is er een budget beschikbaar om fruit te kopen voor de kinderen en 1x per week fruit bij de lunch uit te delen. Zien eten doet eten.
  • Organiseer 1x per jaar een gezonde lunchactiviteit in overleg met de leerkrachten. Koop gezonde producten en laat hiermee de kinderen hun eigen boterhammen versieren. Wees creatief met bijvoorbeeld koekvormpjes om boterhammen, kaas of vleeswaren uit te steken, vlaggetjes om in je sandwich te prikken enz. Zorg dat er ouders zijn om te helpen, zodat ook zij zien hoe een creatieve lunch met smaak gegeten wordt.
  • Heb je een slechte eter onder je hoede? Overleg dan eens met de ouders om de lunch wat gevarieerder of creatiever te maken met bijvoorbeeld een leuk dierenprikkertje of een boterham in een vormpje. De meeste ouders van een slecht etend kind, zijn vast gemotiveerd om wat extra minuten tijd te besteden om hun kind beter te laten eten.

Met een beetje creativiteit krijg je elk kind aan een gezonde lunch!

Liesbeth Smit, Prima Voeding