maandag 20 oktober 2014

rubriek: ,

Spelontwikkeling en tussenschoolse opvang

Kinderen spelen niet om te leren, maar leren door te spelen. Vanaf de geboorte is het spel in ontwikkeling. Het spel van een baby, als kijken en grijpen naar materialen, veranderd stap voor stap. Materialen worden op veel verschillende manieren uitgeprobeerd, zoals bijvoorbeeld een toren bouwen en vervolgens omgooien. Langzaam aan ontstaat er een ontspannen fantasierijk (samen)spel.

Het fantasiespel en beginnend samenspel voor jonge kinderen


Jonge schoolgaande kinderen beleven vaak veel plezier aan het fantasiespel en beginnend samenspel. Situaties worden nagespeeld (vader en moeder) of een verhaal word bedacht (bijvoorbeeld geïnspireerd door een verhaal dat is voorgedragen). Tijdens het spelen gebruiken ze op hun eigen manier de spelmaterialen in hun spel. Een touw kan functioneel gebruikt worden om iets aan elkaar vast te maken, maar ook als eten of tover-element.
Veel kinderen vermaken zich daarnaast graag met constructiematerialen. Bouwen aan de hand van een voorbeeld, geïnspireerd door het spel van de ander of een geheel eigen creatie.

Gezelschapsspellen na ongeveer 5 jaar


Vanaf ongeveer 5 jaar neemt ook de interesse in gezelschapsspellen toe. Het winnen, verliezen, wachten op je beurt en de uitdaging brengen nieuwe elementen in het spel. Door gezelschapsspellen coöperatief te spelen (samen hetzelfde doel hebben) word de samenwerking gestimuleerd. Vaak is dit voor de kinderen een leuke uitdaging!

De spelinteresse veranderd tijdens de schooljaren voortdurend.


Kleuters beginnen bijvoorbeeld vaak makkelijk een spel. Oudere kinderen vinden dit nogal eens lastig. Graag spelen ze met een computer of kijken ze televisie, maar spelen met speelgoed? Zie het als een uitdaging deze doelgroep te motiveren om hun eigen spelinteresse te versterken. Laat ze knikkerbanen bouwen van wc-rolletjes, huisjes van suikerklontjes, dieren van eikels en kastanjes of een stad van sateprikkers en servetjes.

Plezier beleven


Wanneer kinderen hun eigen spel spelen, zullen ze hier veel plezier aan beleven. Plezier is in de speelwereld het allerbelangrijkste. Begeleid kinderen tijdens de opvang door mee te spelen en ervaar waarom spelen zo leuk is.

Het samenspel


Tijdens de basisschool ontwikkeld het samenspel van het kind zich voortdurend, het volgende column zal hier uitgebreid op in gaan.

Spelideeën en kosteloze spelmaterialen


Wanneer kinderen uitgespeeld zijn met bijvoorbeeld constructiematerialen, kun je vaak op een eenvoudige manier het spel een nieuwe boost geven. Laat ze bijvoorbeeld het magnetisch speelgoed gebruiken op een magneetbord in plaats van enkel als bouwmateriaal. Geef kinderen servetten of rietjes om te gebruiken tijdens het spel met duplo of lego. Laat de kinderen ontdekken of speel mee. Je zult zien dat het spel nieuwe energie krijgt. Meer spelideeën vind je op spelenkunjeleren.nl.