Jij houdt je rustig en vraagt het nog een keer: “Hou op met het gooien van de bal tegen het raam”. Dylan wordt kwaad, zegt een lelijk woord en herhaalt dat hij niet naar jou hoeft te luisteren.
Hoe voel je je dan?
Waarschijnlijk opgelaten, boos of inmiddels onverschillig. Je denkt “nou laat maar, hij luistert toch niet naar mij”. Je gaat de confrontatie met hem niet aan. Eigenlijk leren Dylan en zijn vriendjes dan dat het best oke is om respectloos met een tso-medewerker om te gaan.
Respectloos gedrag
We zijn het er natuurlijk allemaal over eens dat we respectloos gedrag niet kunnen accepteren, maar hoe doe je dat? In het voorbeeld blijft de overblijfmedewerker rustig en gaat alleen in op het gooien van de bal. Als ze boos was geworden had ze waarschijnlijk geroepen: “Jij gaat wel naar me luisteren, jongetje!” Heel begrijpelijk maar het maakt de situatie alleen maar erger.
Hoe te reageren?
Op het moment dat een kind brutaal, respectloos of onbeschoft op je reageert gaat het gesprek niet meer over de bal (zoals in dit voorbeeld) maar over het gedrag. Je wijst het kind er op dat je dat taalgebruik niet kan accepteren. Hoe neutraler je dit zegt hoe meer effect je zult hebben. Zeg dus rustig, “Dylan, ik wil niet dat je lelijke woorden gebruikt. Als je het er niet mee eens bent kun je dat ook met aardige woorden zeggen”.
Het kind gaat er meteen op in
Dylan zegt sorry tegen de tso-medewerker en het gesprek kan weer verder gaan over de bal. Je krijgt dan meteen de kans om uit te leggen waarom het niet handig is om tegen het raam te gooien. Aan het einde kun je nog tegen hem zeggen dat je het fijn vindt dat jullie nu aardig praten met elkaar.
Het kind reageert er helemaal niet op
Zo zijn niet alle kinderen hoor ik jullie denken. Inderdaad en het is moeilijk om dan niet boos te worden en je stem te verheffen. Maar ja, dan beantwoord je respectloos gedrag met precies hetzelfde gedrag.
Als een kind echt niet naar je luistert en door blijft gaan met het respectloze gedrag, laat dat dan voor dat moment zo. Zorg wel dat hij stopt met het gooien van de bal.
Spreek het kind later op een ander moment aan op zijn gedrag, bijvoorbeeld als hij terug is in de klas. Je krijgt daar van de leerkracht vast wel een momentje voor. Voordeel is dat je dan beiden rustiger bent.