zondag 22 juni 2014

rubriek: ,

Onze werkwijze bij het overblijven

Zoals ik eerder vertelde hebben wij 14 groepen, waar elke dag 2 medewerkers op staan. De school duurt tot 11.45, alle medewerkers zijn om uiterlijk 11.30 uur aanwezig op school.

Ons kwartiertje 


In dit kwartier praten we met elkaar, maar bespreek en meld ik ook dingen met de medewerkers. Dit samenzijn is meestal heel gezellig, iedereen praat met iedereen, al zijn er altijd mensen die elkaar op zoeken. Op deze momenten bespreek ik belangrijke punten zoals cursusochtenden, schoolloze dagen, lunches die we hebben en andere organisatorische dingen.

Open, eerlijke en meedenkende houding


Ik ben heel erg eerlijk en open met de medewerkers omdat ik vind dat zij daar, net als ik recht op hebben. Als er persoonlijke dingen te bespreken zijn, neem ik de mensen apart en bespreek dit met ze. Ik wil graag van de medewerkers een open, eerlijke en meedenkende houding. Gelukkig is dit heel erg veranderd nadat ik ben gaan coördineren.

Overdracht tussen leerkracht en ons


Om 11.40 wordt er per groep de map met presentielijst en kindgegevens gepakt en wordt er naar de klassen gegaan. Om 11.45 is er een korte overdracht tussen leerkracht en ons. Ook kunnen kinderen gelijk aangeven of ze met een vriendje/vriendinnetje meegaan, of naar huis gaan. De kinderen die overblijven pakken hun tas met eten en drinken en gaan rustig zitten. Als iedereen zit, wordt de presentie doorgenomen en opgeschreven. De kinderen hoeven niet op hun eigen plaats te gaan zitten, maar vormen zelf gezellige groepjes waarin ze eten.

Opruimen, een spelletje of naar buiten


Na het eten wordt er gezamenlijk opgeruimd en nog een rustig spelletje gedaan of getekend en dan is het tijd om naar buiten te gaan en ieder op zijn eigen plein te gaan spelen tot 12.50. Rond deze tijd worden de kinderen verzameld en wordt er naar de klas gegaan, waar de leerkracht om 12.55 is voor weer een kleine overdracht.

Na de overdracht nog even nabespreken


De ingevulde presentielijsten zijn na het invullen bij mij gebracht en digitaliseer ik deze gegevens. Rond 13.05 komen de medewerkers aan mij een kort overdracht geven over hoe de middag gegaan is en nemen we afscheid van elkaar.

We hebben drie pleinen 


Wij zijn op school in het gelukkige bezit van 3 pleinen rondom het gebouw: het schoolplein waar de groepen 1 en 2 spelen. Het slangenplein waar de groepen 3, 4, 5 en 6 spelen en het voetbalplein voor de groepen 7 en 8.

Speelmateriaal schaffen we aan in overleg met de kinderen


Er is voor de TSO een grote kast ingericht met verschillend speelmateriaal voor de kinderen. Hier staan zowel sullen in voor binnen als voor buiten. Na afloop wordt dit ook weer opgeborgen in deze kast. De aanschaf hiervoor gebeurt in overleg met de kinderen, per groep en de medewerkers van de groepen. Als coördinator beslis ik en koop de spullen.

Sandra Wouters, Kinkerbuurtschool